Bănci și Asigurări

BNR are din nou o dilema: tine dobanzile in frau sau apara leul?

BNR are din nou o dilema: tine dobanzile in frau sau apara leul?
05.10.2009, 00:00 30

Dealerii se uita din nou spre BNR, care va decide astazi dacareinnoieste creditele de refinantare acordate saptamana trecuta, inconditiile in care dobanzile sunt in continuare la niveluriridicate, dar pe de alta parte trebuie sa fie atenta si lapresiunile de depreciere a cursului.

BNR a injectat joia trecuta in piata aproape 12 miliarde de lei(echivalentul a 2,8 miliarde de euro) printr-un credit pe patruzile oferit bancilor comerciale, la o dobanda de 8% pe an. Chiar sidupa aceasta miscare dobanzile pentru plasamentele pe termenescurte au ramas la niveluri ridicate, bancile cerand 11%-12% pe anpentru a-si imprumuta lei intre ele si in sedinta de vineri.

Saptamana trecuta banca centrala a ales sa atenueze tensiunea depe piata monetara, chiar in timp ce leul era sub o presiuneputernica de depreciere, cotatiile urcand de la 4,21 la 4,28lei/euro intr-o singura zi.

Din nou, banca centrala este prinsa intr-o situatie dificila: intimp ce pe piata monetara persista o seceta de lei, orice injectiede lichiditati sporeste presiunile pe curs.

"S-ar putea ca BNR sa nu faca astazi o licitatie pentru oferireade credite. Bancile pot accesa fonduri prin facilitatea Lombard, la12% pe an, iar prin dobanzi mai mari este stimulata revenireacursului", comenteaza un dealer.

Daca BNR nu va oferi noi credite de refinantare, presiunea pedobanzi va creste. Bancile pot accesa totusi o facilitate de creditpe o zi (credit Lombard), la o dobanda de 12% pe an, care esteoferita permanent. Si pentru aceste credite bancile trebuie sagaranteze cu titluri de stat.

Exact cu un an in urma, BNR a ales sa protejeze cursul (laniveluri de 3,6-3,7 lei pentru un euro), cu pretul de a creatensiuni pe piata monetara, dobanzile urcand atunci si la 50% pean. Abia in aceasta vara dobanzile de pe piata interbancara s-aureconectat la dobanda-cheie a BNR.

"Instabilitatea politica a crescut incertitudinea si a sporitriscurile legate de o depreciere a leului. Noi pierderi pentru leuin viitorul apropiat nu pot fi excluse, dar inca mai credem camiscarea va fi controlata", spune Ionut Dumitru, economistul-sef alRaiffeisen Bank.

Leul a pierdut saptamana trecuta circa 2% in fata euro,inregistrand astfel una dintre cele mai puternice deprecieri infata euro dintre monedele din economiile emergente.

"Va fi tot mai dificil pentru BNR sa continue sa protejeze leulin conditiile in care tensiunile politice se suprapun cu o serie defactori care pun leul sub presiune si cresc probabilitatea catjntele negociate cu Fondul Monetar International sa nu fie atinse.Totodata, diminuarea interventiilor ar insemna o presiune mai micape piata monetara, ceea ce ar permite ajustarea dobanzilor lacreditele pentru populatie si companii", spune NicolaieAlexandru-Chidesciuc, economistul-sef al ING.

Dealerii au afisat din nou cotatii de 4,29lei/euro

Euro a continuat sa urce la Bucuresti in prima parte a sedinteide tranzactionare de vineri, atingand un maxim de 4,29 lei, dupa cela deschiderea pietei era cotat la 4,2650 lei. Inainte de pranz auaparut insa vanzari importante de valuta, dealerii suspectand dinnou o interventie indirecta a BNR. La cursul oficial, euro a urcatla 4,2782 lei, cu 2,87 bani peste nivelul precedent. Acesta estecel mai ridicat nivel atins din martie. In a doua parte a zileicotatiile s-au stabilizat in intervalul 4,27-4,28 lei pentru uneuro, in conditiile in care jucatorii locali au inceput sa vandavaluta.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO