Bănci și Asigurări

BNR are gata pregătite comunicatele pentru situaţii de criză în sistemul bancar

Foto Octav Ganea

Foto Octav Ganea

Autor: Razvan Voican

10.07.2013, 20:46 539

BNR a pregătit mai multe machete de comunicate de presă în funcţie de diferitele tipuri de măsuri de intervenţie pe care ar urma să le ia în situaţii de criză care ar ameninţa stabilitatea sistemului bancar, potrivit raportului anual al instituţiei. Banca intenţionează ca astfel să asigure o claritate sporită mesajelor pe care ar putea fi nevoită să le transmită pieţei bancare şi publicului larg, ţinta principală fiind evitarea propagării unui curent de panică.

Dezvoltarea cadrului de comunicare externă reprezintă una dintre direcţiile de bază ale planificării pentru situaţii neprevăzute şi gestiunea crizelor financiare. BNR vrea să fie cât mai bine pregătită pentru a putea reacţiona rapid în vederea menţinerii încrederii în capacitatea băncilor de a-şi onora obligaţiile fără sincope. Abilităţile de comunicare externă ale BNR au fost testate primăvara trecută cu ocazia crizei de la Bank of Cyprus, care şi-a suspendat operaţiunile timp de aproape o lună.

BNR consideră că a avut o comunicare „eficientă“ cu publicul, fiind evitate eventuale episoade de panică. Şi totuşi în perioada respectivă BNR a fost ţinta unor critici dure în media, în condiţiile în care în prima parte a crizei a tot invocat prerogativele limitate de intervenţie, fiind vorba de sucursala unei bănci străine. Banca centrală a emis un singur comunicat de presă, pe 25 aprilie, când a anunţat practic conţinutul unui decret al băncii centrale a Ciprului referitor la preluarea depozitelor de la Bank of Cyprus de către Marfin Bank. La începutul crizei, pe 2 aprilie, BNR a publicat pe site-ul propriu un interviu al directorului Direcţiei Supraveghere Nicolae Cinteză. 

Acest articol a apărut în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 11.07.2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO