Bănci și Asigurări

BNR aruncă în lupta pentru creditare şi reducerea rezervelor minime pe lângă tăierea dobânzii-cheie

BNR aruncă în lupta pentru creditare şi reducerea...

Autor: Claudia Medrega

07.01.2014, 20:30 955

BNR va continua astăzi ciclul de relaxare a politicii monetare cu o nouă tăiere a dobânzii-cheie, până la 3,75%, în con­diţiile în care inflaţia va scădea la minime istorice, iar cererea de consum rămâne slabă. Banca centrală urmează să reducă în premieră şi rezervele minime obligatorii la lei pentru a relaxa condiţiile monetare şi a încuraja creditarea în lei, anticipează analiştii.

La a doua şedinţă din 4 februarie ar putea să urmeze încă un pas de scădere a dobânzii-cheie tot de un sfert de punct, dobânda-cheie ajungând astfel la 3,5%.

În procesul de calibrare a politicii monetare BNR stă cu ochii pe evoluţia inflaţiei. Analiştii estimează că inflaţia va continua să oscileze în primele luni ale lui 2014 în jurul pragului minim de 1,5%, urmând ca ulterior să crească spre 3-4%.

BNR a tăiat dobânda-cheie în a doua jumătate a anului trecut cu 1,25 puncte procentuale, ducând-o la minimul istoric de 4%, în speranţa că şi băncile comerciale vor reduce dobânzile la creditele în lei pentru a face costul împrumuturilor în moneda naţională  comparabil cu cel al creditului în euro. Creditul în lei reprezintă mai puţin de 40% din creditul privat total, conform ultimelor date disponibile pentru luna noiembrie.

Mugur Isărescu, guvernatorul băncii centrale, spunea în toamna anului trecut că BNR mai are „ceva“ loc de reducere a dobânzii de politică monetară, după tăierea de 1,25 puncte din 2013, dar măsuri mai consistente de relaxare au spaţiu larg pe partea rezervelor minime obligatorii. „Dacă este vorba de câmpul nostru de manevră, am zis că mai este încă ceva, cu definiţie restrânsă a politicii monetare, adică doar rata dobânzii. Dacă introducem şi rezervele minime obligatorii, mai este câmp bunicel“, a afirmat şeful băncii centrale. Isărescu mai spunea că aşteaptă de la bănci continuarea reducerii dobânzilor la creditele în lei.

Analiştii anticipează o reducere graduală a ratelor rezervelor minime obligatorii de la nivelurile actuale de 15% la lei şi 20% la valută pe parcursul acestui an. Şi semnalele transmise de oficialii BNR indică o strategie de reducere a rezervelor minime în paşi mici, „să nu fugă banii afară“. „Este greu să ajungi într-un timp foarte scurt de la 15/20% (ratele actuale de constituire a rezervelor minime la lei, respectiv la valută) la 2% (rata standard la Banca Centrală Europeană - n. red.). Este un proces treptat, dar vrem să iniţiem acest proces“, declara anul trecut Cristian Popa, viceguvernator al BNR. El a menţionat şi un factor de constrângere: fenomenul de dezintermediere, respectiv tentaţia băncilor-mamă din zona euro „de a se repezi să strân­gă toţi banii de pe unde nu sunt folosiţi instantaneu“ pentru a arăta mai bine în ochii investitorilor în perspectiva adaptării la noile norme de capital Basel III.
 

Ce a făcut BNR în 2013

Scăderea accentuată a inflaţiei, declinul prelungit al activităţii de creditare, contrac­ţia consumului şi a investiţiilor, precum şi ajustarea deficitului de cont curent au determinat BNR să reducă dobânda-cheie de la 5% la 4% în 2013.

La începutul lunii iulie 2013 BNR a ajustat dobânda-cheie cu 0,25%, până la 5%, iniţiind un nou ciclu de relaxare a politicii monetare, după o pauză de mai mult de un an. BNR întrerupsese în luna mai a anului 2012 ciclul de relaxare a politicii monetare. Începerea unui trend de diminuare a dobânzii-cheie era aşteptată în piaţa financiară în condiţiile în care BNR a rămas în urma celorlalte bănci din regiune care s-au angajat mai devreme în luarea unor măsuri de stimulare a economiilor prin pârghia dobânzii.

În luna august, consiliul de administraţie al BNR şi-a făcut curaj şi a decis creşterea pasului de scădere a ratei dobânzii de politică monetară până la o jumătate de punct procentual. Rata de referinţă a coborât astfel la 4,5%, mai jos decât estimaseră cei mai mulţi analişti, care vedeau o diminuare de numai un sfert de punct procentual, fiind învăţaţi cu politica ezitantă a băncii centrale.

În următoarele şedinţe de politică monetară banca centrală a revenit la paşi mă­runţi de ajustare a dobânzii-cheie, ducând rata la 4%.

 

Ce estimări au analiştii pentru dobânda-cheie şi RMO în 2014

Eugen Sinca, analist-şef la BCR:

Spaţiul pentru reducerea dobânzii de politică monetară este mai redus faţă de 2013 şi credem că în cel mai bun caz vom avea doar o reducere cu 25 de puncte de bază la începutul anului.

Ionuţ Dumitru, economistul-şef al Raiffeisen Bank

BNR va începe anul cu o nouă scădere a dobânzii-cheie, de la 4% la 3,75% în prima şedinţă de politică monetară din 2014. La a doua şedinţă din 4 februarie ar urma încă un pas de scădere tot de un sfert de punct, dobânda ajungând astfel la 3,5%. Acest punct ar marca finalul actualului ciclu de reducere a dobânzii.

Mihai Pătrulescu, senior economist la UniCredit Ţiriac Bank

Considerăm că banca centrală va reduce rata de dobândă la 3,75% pe 8 ianuarie, dar o a doua tăiere pe 4 februarie este mai puţin probabilă. De asemenea, BNR ar putea reduce ratele rezervelor minime obligatorii la lei pentru a relaxa condiţiile monetare.

Florentina Cozmâncă, senior economist la RBS Bank

Considerăm că banca centrală va continua ciclul de relaxare a politicii monetare ţinând cont că cererea de consum este încă slabă şi este de aşteptat să îşi revină doar gradual. Astfel, ne aşteptăm ca relaxarea politicii monetare să continue în 2014 cu două tăieri ale dobânzii de politică monetară a câte 25 de puncte de bază fiecare în cadrul următoarelor două şedinţe de politică monetară (8 ianuarie şi 4 februarie), astfel încât rata dobânzii să ajungă la 3,5%, urmând ca BNR să înceapă reducerea graduală a ratelor rezervelor minime obligatorii de la nivelurile actuale de 15% la lei şi 20% la valută.

Rozalia Pal, economistul-şef al Garanti Bank

BNR va continua relaxarea politicii monetare cu încă două scăderi ale dobânzii-cheie. Astfel, se aşteaptă ca aceasta să atingă 3,5% până la finalului primului trimestru al anului 2014.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 08.01.2014

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO