Bănci și Asigurări

BNR: Băncile au suficiente garanţii ca să suporte încă un an de scăderi de preţuri pe piaţa imobiliară

BNR: Băncile au suficiente garanţii ca să suporte încă un an de scăderi de preţuri pe piaţa imobiliară

Autor: Liviu Chiru

04.07.2011, 17:58 443

Băncile ar putea să digere fără mari probleme continuareascăderii preţurilor pe piaţa imobiliară şi în 2011, în condiţiileîn care raportul dintre creditele ipotecare acordate şi valoareagaranţiilor aduse de clienţi se află încă pe palierul de 70%.

"La 31 decembrie 2010, pondere creditelor în valoareagaranţiilor aferente stocului de cedite ipotecare acordatecompaniilor (LTV - loan to value) a fost de 78%, respectiv 71,5% încazul creditelor ipotecare ale populaţiei. Aceste valori ar fisuficiente pentru gestionarea unei evoluţii nefavorabile a pieţeiimobiliare în 2011 (conform scenariului de stres prevăzut deAutoritatea Bancară Europeană pentru România în cadrul exerciţiuluide testare la stres derulat în marite 2011", potrivit RaportuluiAnual pe 2010 al BNR.

Analiştii Băncii Naşionale notează că o eventuală continuare aevoluţiei adverse a pieţei imobiliare în 2012 ar p"exercita opresiune" asupra anumitor portofolii bancare. "În aceste condiţii,menţinerea unor niveluri prudente ale LTV rămâne o necesitate",punctează analiştii BNR.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO