Bănci și Asigurări

BNR: Ca sa stimulam creditarea, trebuie sa relaxam unele surubele. Cum comentati?

BNR: Ca sa stimulam creditarea, trebuie sa relaxam unele surubele
14.12.2009, 00:00 55

Bancile vor avea pana la sfarsitul anului reguli mai blande laprovizionarea creditelor restructurate pentru clienti, ceea ce artrebui sa le incurajeze sa dea mai multe imprumuturi, sustineFlorin Georgescu, prim-viceguvernatorul BNR.

In prezent, bancherii trebuie sa provizioneze integral un creditcare ajunge sa aiba intarzieri la plata ratelor mai vechi de 90 dezile, incadrandu-l in categoria "pierdere" si nu mai pot ulteriorsa il treaca intr-o clasa mai buna, chiar daca stabilesc impreunacu clientul un nou plan de rambursare, prin care ajunge cu ratelela zi.

"Norma este in curs de a fi aprobata, mai sunt etapeprocedurale, discutam cu Fondul Monetar International si UniuneaEuropeana. Pana la sfarsitul anului bancile vor putea sa o aplice",a spus Georgescu la seminarul EU-Cofile, organizat de BNR, Asociatia Romana a Bancilorsi Alpha Bank.

Prim-viceguvernatorul, care se ocupa de cinci ani la BNR desupravegherea bancilor, subliniaza pe de alta parte ca o astfel deprocedura va putea fi aplicata pentru un client o singura data."Poti sa faci o data o reesalonare, nu mai vii peste cinci luni dinnou. Daca este un om cu o credibilitate corespunzatoare, abeneficiat de aceasta disponibilitate a creditorului si a luat ogura de oxigen."

Georgescu spune ca vor fi modificate normele privindprovizionarea si pentru institutiile financiare nebancare(categorie in care intra, de exemplu, societatile de leasing),astfel incat si acestea sa isi poata ajuta clientii.

"IFN-urile au un alt regulament. Se ghideaza dupa niste reguliceva mai simple, reformularea suna altfel, dar si ele vor beneficiade acelasi tratament favorabil pentru a putea permite debitorilornegocieri in cazul in care acestia se confrunta cu dificultatitemporare", a explicat Georgescu.

Radu Ghetea, presedinte Asociatiei Romane a Bancilor si sefulCEC considera ca prin aceste modificari se corecteaza o formulareanacronica a reglementarii.

"Apetitul bancilor pentru restructurarea creditelor ar fi scazutbrusc, pentru ca nimeni nu este dispus sa ramana cu lichiditatea siprofitabilitatea afectate pana la finalul creditului. Ar fi condusautomat la ceea ce nu doreste nimeni, inceperea executarilorsilite", a spus Ghetea. Bancherii ezita insa sa treaca laexecutarea de garantii in actualele conditii de piata, pentru ca nule pot vinde decat la preturi foarte reduse, ceea ce inseamna ca infinal clientul ramane cu o datorie, desi este deposedat de bun."Aceste modificari vor face ca bancile sa fie mai dispuse sadiscute cu clientii".

Presedintele ARB a afirmat ca ar trebui modificate, de asemenea,prevederile care impun constituirea de provizioane pentru toatecreditele contractate de un client, daca el inregistreaza problemela plata unuia singur, respectiv principiul de contaminare.

De asemenea, bancherii cer si renuntarea la prevederile careobliga mentinerea clientilor persoane fizice in categoria de riscin care au fost inclusi la acordarea creditului, chiar daca peparcurs situatia lor se imbunatateste. Prim-viceguvernatorulGeorgescu admite necesitatea relaxarii conditiilor de creditare,insa afirma ca aceasta nu trebuie sa afecteze soliditateabancilor.

"Pentru a putea asigura o baza financiara pentru relansareaeconomica, ai nevoie de creditare in completarea resurselorproprii. Am vrut sa inhibam creditul in perioada de avant economic,acum vrem sa-l stimulam. Relaxam unele surubele, astfel incat sa nuafectam soliditatea bancilor, sa permita revenirea creditarii si acresterii economice", spune Georgescu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Cele mai citite ştiri
AFACERI DE LA ZERO