BNR calmează creşterea ROBOR. Isărescu: Vom da lichiditate în piaţă atâta cât este nevoie

4 oct 2017 Autor: Claudia Medrega

- Majorarea dobânzilor era inevitabilă având în vedere tendinţa de creştere a inflaţiei - ROBOR este o dobândă de piaţă, nu o stabileşte BNR.

Suprapunerea mai multor factori, precum majorarea sumelor colec­ta­te la buget, aşteptările inflaţioniste în creştere sau neliniştea inves­tito­rilor străini, a contribuit la creş­terea dobânzilor pe piaţa interbancară. Iar în pe­rioada următoare, BNR va injecta lichi­ditate pentru a calma tensiunea pe piaţa inter­bancară, după cum a dat asigurări Mugur Isărescu, guvernatorul BNR. Dobânzile pe piaţa interbancară au explo­dat în luna septembrie şi primele zile din oc­tom­brie, urcând spre 2% în cazul scaden­ţelor scurte şi ajungând peste nivelul dobânzii-cheie, setată la 1,75%, pentru scadenţele de peste o lună. Indicele ROBOR la trei luni, în funcţie de care se calculează costul creditelor în lei cu dobândă variabilă, a crescut ieri la 1,80%, mai mult decât dublu faţă de nivelul de la începutul anului. „Este o dobândă de piaţă, nu o stabileşte BNR. Au fost mai mulţi factori care s-au suprapus, mai degrabă accidental. Aşa cum au crescut foarte repede, probabil se vor şi detensiona. Este datoria BNR să asigure lichi­ditatea adecvată în piaţă. BNR va da lichi­ditate, cât este nevoie.“ Isărescu a amintit că majorarea dobânzilor era inevitabilă şi anunţată de BNR, după perioada îndelungată în care ratele pe piaţa interbancară au fost scăzute, având în vede­re şi ten­dinţa de creşte­re a infla­ţi­ei. „Nu vindem iluzii popu­laţi­ei. S-a ieşit din zona dobân­zilor foar­te scăzute, apro­piate de zero, în toată lumea. Mişcarea de dobândă a fost prognozată de BNR. Creşterea dobânzilor este inevitabilă“. Pentru a calma tensiunea din piaţa inter­bancară, BNR a decis ieri să injecteze în piaţă 9,35 mld. lei, nivelul maxim de după 2013. Banca centrală nu a mai făcut operaţiuni repo (tranzacţii prin care băncile obţin lichiditate garantând cu anumite tipuri de colateral) din august 2015. Interesul băn­cilor pentru aceste operaţiuni de refinan­ţare reflectă nivelul modest al lichidităţii din piaţa interbancară, vizibil şi din creşterea ROBOR. Isărescu a explicat că BNR nu a intervenit mai devreme pentru că nu ar fi avut cine să împrumute banii la o dobândă de 1,75% în condiţiile în care în zilele trecute dobânda pe piaţa monetară era sub acest nivel. Tot ieri, la şedinţa de politică monetară, board-ul BNR a decis îngustarea coridorului simetric format de ratele dobânzilor facilităţi­lor permanente în jurul ratei dobânzii de poli­ti­că monetară la +/-1,25 puncte procentuale.

Continuarea pe ZFCorporate

ZF Corporate este serviciul de business intelligence al Ziarului Financiar. Pentru a putea avea acces la informatii trebuie să vă abonaţi la ZF Corporate sau la unul din cele 12 fluxuri ale sale, profilate pe sectoare de activitate (Bănci, Retail, Agricultură, Energie şi altele) - vezi prezentarea video a ZFCorporate. Detalii de abonare la ZF Corporate: Alexandru Matei (tel. fix: 0318.256.286) sau trimiteţi un email cu datele dumneavoastră de contact prin care solicitaţi informaţii şi abonare la adresa alexandru.matei@zf.ro. Veţi fi contactat în maximum o oră.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 04.10.2017

 
Cuvinte cheie:
bnr
, crestere
, piata
, mugur isarescu
, lichiditate
Vizualizari:
Printeaza
zf.ro
Abonează-te la Închide