Bănci și Asigurări

BNR cere pregătire pentru şoc în noile norme de creditare: fluctuaţii de 35% la euro

BNR cere pregătire pentru şoc: 35% devalorizare la euro

Autor: Ovidiu Tempea - Mediafax

07.09.2011, 10:42 5511

Banca centrală are în vedere impunera unor restricţii la acordarea creditelor de consum şi a celor imobiliare în euro, potrivit unui proiect de regulament BNR, aplicabil şi sucursalelor băncilor străine.

Creditul de consum limitat la 5 ani şi avans minim 30% la creditele imobiliare în euro

La fundamentarea nivelurilor maxime admise pentru gradul total de îndatorare se vor utiliza următoarele valori: pentru şocul pe curs de schimb - 35,5% la euro, 52,6% la franc elveţian şi 40,9% la dolar; pentru şocul pe rata dobânzii - 0,6% pentru toate monedele; pentru şocul pe venit - 6%. În cazul celorlalte valute se utilizează valoarea aferentă francului elveţian, se arată în proiectul BNR.

La începutul lunii aprilie, guvernatorul BNR Mugur Isărescu a anunţat într-un interviu acordat MEDIAFAX că banca centrală pregăteşte măsuri speciale, cel mai probabil prudenţiale, de descurajare a creditării în valută pentru persoanele cu venituri în lei, în linie cu tendinţa de reglementare existentă la nivel european.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO