Creditele ipotecare pot genera probleme din cauza gradului mai ridicat de îndatorare al debitorilor, de 42%, şi a faptului că 40% dintre debitori au venituri mici, sub 1.700 lei/lună, atenţionează BNR.
„Din perspectiva riscului de credit, creditul ipotecar sau pentru alte investiţii imobiliare poate genera o serie de probleme, pe de o parte din cauza gradului mai ridicat de îndatorare al debitorilor cu acest tip de credit, comparativ cu cel al debitorilor cu credite de consum - 42%, comparativ cu 33% în decembrie 2015 - şi, pe de altă parte, din cauza concentrării expunerilor faţă de debitori din categoriile de venit cu vulnerabilitate ridicată (sub 1.700 de lei)“, potrivit Raportului asupra stabilităţii financiare 2016.
Creditele ipotecare sau pentru alte investiţii imobiliare au o senzitivitate mai pronunţată a gradului de îndatorare la modificarea dobânzii, datorită dimensiunii semnificative a sumelor contractate şi a maturităţii extinse (în jur de 30 de ani), materializarea unei creşteri importante a costului de finanţare pe parcursul duratei de viaţă a acestor credite având o probabilitate ridicată, susţine BNR.
Ponderea creditului pentru cumpărarea unei locuinţe a crescut în datoria populaţiei de la 19% în anul 2007 la 46% în luna septembrie 2015.
La sfârşitul anului trecut, un număr de 469.189 de persoane aveau cel puţin un credit imobiliar, 72% dintre aceştia având un credit ipotecar sau pentru investiţii imobiliare.
Deocamdată, cei care au credite ipotecare nu au dificultăţi deosebite în rambursarea acestora, rata creditelor neperformante fiind de aproape 4% la sfârşitul anului trecut.