Bănci și Asigurări

BNR: Consumul rămâne motorul creşterii economice din T3, ceea ce va încetini ritmul de creştere al economiei

BNR: Consumul rămâne motorul creşterii economice din...

Autor: Alina Botezatu, Mediafax

10.10.2018, 17:14 312

Economia României îşi va încetini ritmul de creştere, în trimestrul al treilea al acestui an şi în semestrul al doilea, faţă de prognozele anterioare, din cauza consumului, reiese din minuta celei mai recente şedinţe de politică monetară a Băncii Naţionale a României (BNR), publicată miercuri.

„Examinând tendinţa probabilă a presiunilor inflaţioniste decurgând din poziţia ciclică a economiei, membrii Consiliului au remarcat că noile evaluări reconfirmă perspectiva decelerării sensibile a creşterii economice în termeni anuali în trimestrul III – în mare măsură pe fondul unor efecte de bază negative -, succedată de o reaccelerare mai modestă a acesteia în trimestrul IV 2018, în condiţiile în care dinamica ei trimestrială era aşteptată să se tempereze evident faţă de trimestrul II şi doar marginal faţă de prognoza anterioară”, se scrie în minuta şedinţei de politică monetară a Consiliului de administraţie al BNR din data de 3 octombrie.

Membrii CA ai BNR au arătat că o asemenea evoluţie implică o creştere uşor mai lentă a gap-ului pozitiv al Prodului intern brut (PIB) pe parcursul semestrului al doilea decât în prognoza din luna august. În plus, încetinirea se face la valori uşor superioare celor anticipate anterior, ca urmare a redeschiderii gap-ului pozitiv al PIB peste aşteptări în trimestrul al doilea. Gap-ul pozitiv reprezintă diferenţa, exprimată în procente, între nivelul PIB real şi cel PIB potenţial.

„S-a observant, totodată, că cele mai recente evoluţii ale indicatorilor cu frecvenţă ridicată continuă să indice consumul privat drept motor al creşterii economice şi în trimestrul III, dar şi determinant important al încetinirii acesteia. În acelaşi timp, formarea brută de capital fix (n.red. - investiţiile) este posibil să-şi sporească, în acest interval, contribuţia negativă la dinamica PIB, ca, de altfel, şi exportul net, în condiţiile în care ecartul dintre dinamica anuală a exporturilor şi cea a importurilor de bunuri a redevenit negativ în luna iulie, iar soldul pozitiv al balanţei serviciilor şi-a accentuat scăderea în raport cu aceeaşi perioadă a anului trecut”, se subliniază în minuta citată.

Pe acest fond, în prima lună a trimestrului al treilea, deficitul de cont curent şi-a accelerat, din nou, creşterea în termeni anuali. Finanţarea lui pare să fie corespunzătoare, totuşi, au considerat unii membri ai Consiliului, atrăgând atenţia asupra reducerii din acest an a ponderii finanţării autonome.

De asemenea, în discuţiile privind poziţia ciclică a economiei, membrii CA al BNR au remarcat, în primul rând, diminuarea puternică a ritmului de creştere a economiei faţă de anul trecut. Totodată, aceştia au notat că, în trimestrul al doilea al acestui an, creşterea economică a reaccelerat uşor, în termeni anuali - la 4,1%, de la 4% în primul trimestru, în condiţiile unei creşteri a dinamicii sale trimestriale.

„Aceasta face probabilă o reamplificare mai pronunţată, decât cea anticipată, a excedentului de cerere agregată în intervalul aprilie-iunie. Consumul privat a continuat să fie principalul propulsor al avansului economic, cu o contribuţie chiar în uşoară creştere, ca urmare a măririi neaşteptate a dinamicii lui anuale”, se adaugă în minuta şedinţei de politică monetară din 3 octombrie.

Consumul a fost secondat la mică distanţă de variaţia stocurilor, al cărei aport la dinamica PIB a atins un maxim al ultimilor cinci ani. În acelaşi timp, contribuţia investiţiilor a redevenit negativă, pe fondul noii contracţii în termeni anuali suferite de această componentă, după trei trimestre consecutive de creştere.

„Evoluţia este preocupantă din perspectiva potenţialului de creştere al economiei pe termen mediu, au atenţionat unii membri ai Consiliului. Contribuţia exportului net la avansul PIB a rămas negativă, dar s-a redus întrucâtva, în contextul unei decelerări mai evidente a ritmului de creştere a importurilor în raport cu cea consemnată de dinamica exporturilor”, se mai menţionează în minuta şedinţei de politică monetară din 3 octombrie.

Astfel, deficitul de cont curent din trimestrul al doilea al acestui an s-a restrâns uşor faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, pe seama ameliorării balanţei veniturilor primare, conform documentului citat.

„S-a relevat de asemenea că, pe partea ofertei, creşterea economică a beneficiat de o susţinere cvasigenerală. Sectorul serviciilor a continuat să fie principalul resort, cu un aport însă uşor diminuat, o contribuţie notabilă şi constantă fiind adusă de industrie”, se completează în minuta şedinţei din 3 octombrie.

BNR a menţinut, la 3 octombrie, dobânda de politică monetară la 2,5%, precum şi dobânzile pentru facilitatea de depozit, la 1,5%, şi a celei pentru facilitatea de creditare, la 3,5%. Aceste niveluri au fost stabilite în şedinţa de politică monetară din 7 mai, fiind menţinute în următoarele două şedinţe, cea din 4 iulie şi cea din 6 august. Banca centrală a mai decis, în aceeaşi şedinţă, să păstreze nivelurile actuale ale rezervelor minime obligatorii (RMO) aplicabile pasivelor în lei şi în valută ale instituţiilor de credit. Acestea sunt de 8%, nivelul pentru rezervele în lei fiind setat de la 24 mai 2015, iar pentru cele în valută de la 6 mai 2017.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO