Bănci și Asigurări

BNR continuă să adune valută, dar cui foloseşte?

 BNR continuă să adune valută, dar cui foloseşte?

Autor: Liviu Chiru

02.12.2010, 23:55 53

Banca Naţională a strâns în vistierie 32,8 miliarde de euro,raportând astfel un nou vârf istoric pentru rezervele valutare,însă această "bogăţie" nu se reflectă cu nimic în evoluţiaeconomiei reale, care nu reuşeşte să îşi revină din scădere,inclusiv din cauza lipsei de finanţări.

Rezervele de valută ale BNR cresc acum exclusiv pe bazaîmprumuturilor pe care le face statul - banii luaţi de la ComisiaEuropeană şi Fondul Monetar Internaţional (FMI) - care însă vortrebui rambursaţi în numai câţiva ani.

Deşi BNR are în conturi cu 5,5 miliarde de euro mai mult decâtîn octombrie 2008, când valul crizei financiare internaţionale alovit în plin România, abia de câteva luni a găsit curajul să laselichidităţi din abundenţă pe piaţa interbancară, stimulând astfelbăncile să reia creditarea.

"Acesta este şi motivul pentru care un acord cu FMI de naturacelui existent nu se mai justifică, pentru că nu ar face decât săpompeze noi fonduri în rezervele BNR, fără ca acestea să ajungă şiîn economia reală. Trebuie un acord care să permită accesulstatului şi firmelor la pieţele de capital internaţionale, pentru afinanţa efectiv creşterea economică", spune Radu Crăciun, directorde investiţii la Eureko Pensii.

Luna trecută BNR a contabilizat intrări de valută în rezervă de2,6 miliarde de euro, în condiţiile în care Ministerul Finanţelor aîmprumutat de la bănci 1,3 miliarde de euro, dar şi alimentări alecontului Comisiei Europene şi modificări ale rezervelor minime alebăncilor.

Inclusiv guvernatorul Mugur Isărescu a admis în mai multerânduri că BNR păstrează o rezervă excedentară după majoritateaindicatorilor de comensurare, însă principalul argument este acelade a da încredere în leu. Baza monetară - adică numerarul încirculaţie şi disponibilităţile băncilor din conturile deschise laBNR - este de circa 11 miliarde de euro, fiind acoperită înproporţie de trei la unu de rezervele internaţionale. De altfel,Isărescu a lăsat să se înţeleagă la începutul acestei săptămâni căBNR ia în considerare o implicare mai activă în susţinereacreşterii economice, în condiţiile în care canalele clasice detransmisie monetară nu funcţionează corect, fără să dea însă maimulte detalii.

"Deja BNR lasă mai mulţi lei pe piaţă şi mi se pare că înmomentul de faţă asistăm la o testare mascată a relaxării politiciimonetare", spune Radu Crăciun.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO