Bănci și Asigurări

BNR continuă seria injecţiilor de lichiditate: trei bănci au împrumutat 3,5 mld. lei printr-o operaţiune repo

Autor: Monica Juganaru

17.01.2012, 00:00 545

BNR a împrumutat ieri trei bănci cu 3,56 miliarde de lei (824 mil. euro), pentru şapte zile, printr-o licitaţie de tip repo, la o dobândă egală cu rata de politică monetară de 5,75% pe an. Prin operaţiunile repo, BNR oferă lichiditate băncilor şi preia în schimb titluri de stat.

BNR a organizat constant, începând din luna octombrie a anului trecut, operaţiuni de tip repo, dealerii vehiculând ipoteza că o parte din fonduri sunt atrase de unele bănci locale care finanţează la rândul lor statul, la randamente în scădere, dar şi că unele instituţii de credit sunt în imposibilitatea de a accesa împrumuturi din piaţa interbancară, unde banii sunt mai ieftini.

Pe piaţa monetară, randamentele afişate pentru plasamentele cu scadenţă la o săptămână se situau ieri la 2,44-2,94% pe an. Surplusul de lichiditate este explicat de dealeri şi prin faptul că mulţi dealeri primari nu au participat la unele licitaţii din lunile precedente cu titluri de stat, acestea fiind susţinute doar de un număr restrâns de bănci locale.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO