Bănci și Asigurări

BNR coordonează implementarea unui proiect dedicat sectorului financiar din Republica Moldova, alături de Banca Centrală a Regatului Ţărilor de Jos şi Banca Lituaniei

BNR coordonează implementarea unui proiect dedicat...

Autor: Cristina Bellu

27.07.2021, 11:45 282

Banca Naţională a României a fost desemnată de Uniunea Europeană să coordoneze implementarea unui proiect dedicat sectorului financiar din Republica Moldova, după ce a câştigat procesul de selecţie atribuit acestuia, împreună cu Banca Centrală a Regatului Ţărilor de Jos şi de Banca Lituaniei.

“Delegaţia Uniunii Europene în Republica Moldova a notificat pe 22 iulie Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene cu privire la câştigarea procesului de selecţie pentru proiectul de twinning - Strengthening supervision, corporate governance and risk management in the financial sector, de către consorţiul format din Banca Naţională a României, Banca Centrală a Regatului Ţărilor de Jos şi Banca Lituaniei”, transmit reprezentanţii BNR.

Proiectul, finanţat de Uniunea Europeană în cadrul programului EU4Moldova: Facility to support the health response to the COVID-crisis and Association Agreement related Reforms, se va derula pe o perioadă de 24 de luni şi se adresează Băncii Naţionale a Moldovei şi Comisiei Naţionale a Pieţei Financiare din Republica Moldova.

Banca Naţională a României va realiza implementarea proiectului, în calitate de lider de proiect, în timp ce Banca Centrală a Regatului Ţărilor de Jos şi Banca Lituaniei au fost desemnate parteneri juniori în consorţiu, în colaborare cu Autoritatea de Supraveghere Financiară şi Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor din România.

Managementul administrativ şi financiar al acestuia va fi asigurat de către Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene.

“Obiectivul proiectului îl reprezintă sprijinirea Republicii Moldova în implementarea unor reforme legate de Acordul de asociere dintre Uniunea Europeană şi Moldova/Acordul privind Zona de Liber Schimb Aprofundat şi Cuprinzător (DCFTA) şi Agenda de Asociere, prin consolidarea supravegherii, guvernanţei corporative şi gestionării riscurilor în sectorul financiar”, spun reprezentanţii băncii.

Activităţile specifice de asistenţă se referă la consolidarea cadrului macroprudenţial pentru prevenirea acumulării riscurilor sistemice, alinierea cadrului legal al supravegherii sectorului de asigurări şi asigurări auto de răspundere civilă la cerinţele acquis-ului UE, elaborarea unui nou cadru legal pentru consolidarea supravegherii organizaţiilor de creditare nebancară, revizuirea şi îmbunătăţirea reglementărilor interne privind monitorizarea infrastructurilor pieţei financiare şi a plăţilor precum şi pregătirea pentru aderarea la SEPA (Single Euro Payments Area).

 


 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO