Bănci și Asigurări

BNR, creditor net în raport cu băncile. BNR a cumpărat în două luni titluri de stat de pe piaţa secundară de 3,5 mld. lei, injectând lichiditate

BNR, creditor net în raport cu băncile. BNR a cumpărat...

Autor: Claudia Medrega

10.06.2020, 00:08 664

BNR a continuat în luna mai operaţiu­nile excepţionale de achiziţii de titluri de stat în lei de pe piaţa secundară, după ce a iniţiat astfel de tranzacţii în pre­mieră, în luna aprilie, volumul cumu­lat pentru cele două luni apro­piindu-se de 3,5 mld. lei.

Datele publicate de banca centrală indică titluri de stat în lei cumpărate de BNR de pe piaţa secundară în valoare de 1,61 mld. lei în luna mai şi de 1,88 mld. lei în luna aprilie.

BNR decis să cumpere titluri de stat în lei de pe piaţa secundară pentru con­solidarea lichidităţii structurale din siste­mul bancar care să contribuie la finanţarea în bune condiţii a economiei reale şi a sectorului public.

Referindu-se la decizia excepţio­nală de a cumpăra titluri de stat în lei de pe piaţa secundară, guvernatorul BNR Mugur Isărescu a declarat că BNR a hotărât să demareze astfel de achiziţii numai după ce din poziţia de debitor net BNR a devenit cre­ditor net în relaţia cu băncile comer­ciale. „Din această perspectivă, în deplină con­cor­danţă cu statutul BNR de împru­mu­tător de ultimă instanţă, măsura a fost întreprinsă în scopul asi­gu­rării lichi­dităţii sistemului financiar la nivelul adecvat şi nu reprezintă o măsură de re­laxare cantitativă“, a explicat guver­natorul BNR.

Banca centrală a transmis că do­bân­zile pe piaţa interbancară şi ran­damentele titlurilor de stat în lei s-au redus progresiv, în condiţiile volumului sporit de lichiditate injectat de BNR prin intermediul operaţiunilor repo efectuate pe baze bilaterale şi prin cumpărări de titluri de stat în lei de pe piaţa secundară.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO