Bănci și Asigurări

BNR, creditor net în raport cu băncile. BNR a cumpărat în iulie titluri de stat de pe piaţa secundară de peste 748 mil. lei. Achiziţiile din patru luni, aproape 4,8 mld. lei

BNR, creditor net în raport cu băncile. BNR a cumpărat...

Autor: Claudia Medrega

30.08.2020, 11:19 291

Banca Naţională a continuat şi în luna iulie operaţiunile excepţionale de achiziţii de titluri de stat în lei de pe piaţa secundară, după ce a iniţiat astfel de tranzacţii în premieră, în aprilie, volumul cumulat pentru ultimele patru luni fiind de peste 4,77 mld. lei.

Datele publicate de BNR indică titluri de stat în lei cumpărate de banca centrală de pe piaţa secundară în valoare de 748,5 mil. lei în iulie, 533,1 mil. lei în iunie, de 1,61 mld. lei în luna mai şi de 1,88 mld. lei în luna aprilie.

BNR decis să cumpere titluri de stat în lei de pe piaţa secundară pentru consolidarea lichidităţii structurale din sistemul bancar care să contribuie la finanţarea în bune condiţii a economiei reale şi a sectorului public.

Decizia de a iniţia astfel de achiziţii a venit după ce din poziţia de debitor net, BNR a devenit creditor net în relaţia cu băncile comerciale.

După şedinţa de politică monetară de la începutul lunii august, BNR a transmis că principalele cotaţii ale pieţei monetare interbancare şi-au consolidat scăderea şi apoi nivelurile mai joase astfel atinse, iar randamentele titlurilor de stat şi-au prelungit mişcarea descrescătoare, în condiţiile volumului semnificativ de lichiditate furnizat de BNR prin intermediul operaţiunilor repo efectuate pe baze bilaterale şi prin cumpărarea de titluri de stat în lei de pe piaţa secundară, în contextul unui deficit consi­derabil de lichiditate pe piaţa monetară.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO