Bănci și Asigurări

BNR dă lichiditate în piaţă cu amândouă mâinile ca să descurajeze creşterea ROBOR

BNR dă lichiditate în piaţă cu amândouă mâinile ca...

Autor: Claudia Medrega

25.09.2018, 00:08 293

BNR le-a dat ieri băncilor 6,5 mld. lei în cea de-a şasea ope­raţiune repo organizată în acest an, care a fost anticipată de analişti. Relua­rea licitaţiilor repo vine după pau­za de săptămâna trecută, marcată de re­venirea pe creştere a do­­bânzilor inter­bancare.

Operaţiunea repo este o tranzacţie prin care banca centrală achi­­ziţionează tem­po­rar titluri de stat aflate în portofoliul institu­ţi­ilor de credit ofe­rin­du-le în schimb lichi­di­ta­te, cu angaja­men­tul băn­­cilor de a răs­cum­­păra ac­tivele respective la o dată ulte­rioară şi la un preţ stabilit la data tranzacţiei.

Dobânda la care sumele au fost oferite a fost de 2,5% - egală cu dobânda de politică mo­ne­­ta­ră, stabilită la acest nivel din primăvara acestui an.

Această nouă injecţie de lichiditate vine în contextul în care rata anuală a inflaţiei a revenit pe creştere în luna august, sărind din nou peste 5% (faţă de nivelul de 4,6% din iulie), cursul valutar este în ascensiune, îndrep­tân­du-se spre 4,66 lei/euro, iar do­bânzile din piaţa interbancară au revenit pe creştere, menţinându-se în continuare peste dobânda-cheie. Băncile trebuie să pună în această perioadă bani deoparte şi pentru constituirea rezervelor minime obligatorii la BNR.

BNR a mai făcut cinci operaţiuni repo în acest an. Cea mai mare sumă, de 12,2 mld. lei, injectată de BNR în sistem în 27 august prin operaţiuni repo a fost cea mai mare din ultimii aproape şase ani. Un nivel mai mare al repo, de 12,6 mld. lei, a fost înregistrat la începutul lunii octombrie 2012.

Indicele ROBOR la trei luni, în funcţie de care se calculează costul creditelor în lei cu do­bân­dă variabilă, a să­rit în acest an peste ni­ve­lul do­bânzii-che­ie. După ce în T1 a os­ci­lat pre­ponderent în ju­rul pra­gului de 2%, ROBOR la trei luni a intrat pe un trend as­cendent, urcând pâ­nă la un vârf de 3,47% la finele lunii iu­lie şi înce­pu­tul lunii august. După relua­rea opera­ţiunilor re­po din august, ROBOR a început să scadă spre 3,1%, dar săptămâna trecută a urcat din nou, până la 3,14%.

Pe parcursul acestui an, până în luna august, nu au mai apărut sincope mari de lichiditate, astfel că BNR nu a fost pusă în situaţia de a face operaţiuni repo în perioada ianuarie - iulie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO