Bănci și Asigurări

BNR dă lichiditate în piaţă cu amândouă mâinile ca să descurajeze creşterea ROBOR: Deficitul de lichiditate în piaţa interbancară persistă. Banca centrală le-a mai dat băncilor 6,5 mld. lei în a treia licitaţie repo organizată în septembrie. Este un semn de acutizare a tensiunilor de pe piaţa financiară

BNR dă lichiditate în piaţă cu amândouă mâinile ca...

Autor: Claudia Medrega

25.09.2018, 00:04 3541

BNR le-a dat ieri băncilor 6,5 mld. lei în cea de-a şasea operaţiune repo organizată în acest an, care a fost anticipată de analişti. Reluarea licita­ţiilor repo vine după pauza de săptă­mâna trecută, marcată de revenirea pe creştere a dobânzilor interbancare.

Operaţiunea repo este o tran­zacţie prin care banca centrală achiziţionează temporar titluri de stat aflate în portofoliul instituţiilor de credit oferindu-le în schimb lichidi­tate, cu angajamentul băncilor de a răscumpăra activele respective la o dată ulterioară şi la un preţ stabilit la data tranzacţiei.

Dobânda la care sumele au fost oferite a fost de 2,5% - egală cu do­bânda de politică monetară, stabilită la acest nivel din primăvara acestui an.

Această nouă injecţie de lichi­ditate vine în contextul în care rata anuală a inflaţiei a revenit pe creştere în luna august, sărind din nou peste 5% (faţă de nivelul de 4,6% din iulie), cursul valutar este în ascensiune, îndreptându-se spre 4,66 lei/euro, iar dobânzile din piaţa interbancară au revenit pe creştere, menţinându-se în continuare peste dobânda-cheie. Băncile trebuie să pună în această perioadă bani deoparte şi pentru constituirea rezervelor minime obli­gatorii la BNR.

BNR a mai făcut cinci operaţiuni repo în acest an - una la începutul lunii septembrie, în valoare de 9,47 mld. lei (la 3 septembrie), una de 916 mil. lei - reprezentând cea mai mică sumă injectată de BNR în sistem prin operaţiuni repo din ultimii trei ani (în 10 septembrie) şi trei licitaţii repo în luna august de 10,5 mld. lei (la 6 august), de 4,2 mld. lei (la 13 august 2018) şi de circa 12,2 mld. lei (la 27 august). Suma de 12,2 mld. lei injec­tată de BNR în sistem prin operaţiuni repo a fost cea mai mare din ultimii aproape şase ani. Un nivel mai mare al repo, de 12,6 mld. lei, a fost înre­gistrat la începutul lunii octombrie 2012.

Pe parcursul acestui an, până în luna august, nu au mai apărut sincope mari de lichiditate, astfel că BNR nu a fost pusă în situaţia de a face opera­ţiuni repo în perioada ianuarie - iulie.

După cele trei majorări ale dobânzii-cheie operate de la începutul acestui an, BNR a decis la începutul lunii august să menţină dobânda de politică monetară la 2,5% pe an, păstrând şi rata dobânzii pentru facilitatea de depozit la 1,5% pe an şi rata dobânzii aferente facilităţii de creditare (Lombard) la 3,5% pe an.

Indicele ROBOR la trei luni, în funcţie de care se calculează costul creditelor în lei cu dobândă variabilă, a sărit în acest an peste nivelul dobânzii-cheie. După ce în primul trimestru a oscilat preponderent în jurul pragului de 2%, ROBOR la trei luni a intrat pe un trend ascendent, urcând până la un vârf de 3,47%, la finele lunii iulie şi începutul lunii august. După reluarea operaţiunilor repo din august, ROBOR a început să scadă spre pragul de 3%.

Banca centrală reluase în toamna anului 2017 injecţiile de lichiditate, după o pauză de aproximativ doi ani, în condiţiile în care începuse raliul dobânzilor pe piaţa interbancară, urcând tensiunea românilor cu împrumuturi în lei.

BNR a organizat anul trecut 8 licitaţii repo în lunile octombrie, noiembrie şi decembrie, sumele injectate pe parcursul acestei perioade în piaţă oscilând în intervalul 1 mld. lei - 9,35 mld. lei.

Raliul dobânzilor interbancare a început în luna septembrie 2017 în contextul suprapunerii mai multor factori, precum majorarea sumelor ajunse la buget, aşteptările inflaţioniste în creştere sau neliniştea investitorilor străini.

În condiţiile în care deficitul de lichiditate şi creşterea dobânzilor au continuat în ultima parte a anului trecut, pentru a calma tensiunea din piaţa interbancară, BNR a decis să pompeze bani în economie prin intermediul licitaţiilor repo în cadrul cărora achiziţionează temporar titluri de stat aflate în portofoliul instituţiilor de credit.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO