BNR dă un semn de încurajare a economiei prin reducerea dobânzii de referinţă cu 0,25%. „Insuficient”, spune Dan Şucu de la Mobexpert, „inflaţia a scăzut cu 3%”

3 nov 2011 Autor: Mihaela Claudia Medrega

Lipsa cererii din economie şi creditarea slabă au convins până la urmă BNR să taie dobânda după 18 luni de pauză.

BNR s-a hotărât ieri să reducă dobânda-cheie la 6% după un an şi jumătate în care a ţinut-o în­ghe­ţată la 6,25%, şi dă astfel semnalul unui ciclu de reduceri de dobândă care ar trebui să ajute economia să iasă de sub amenin­ţarea recesiunii.

Consiliul de administraţie al BNR subliniază că se aşteaptă ca semnalul său să fie preluat în dobânzile practicate de bănci la creditele în lei, mesaj care concordă cu orientarea noilor reguli de creditare care vizează temperarea creditului în euro. De asemenea, BNR în­deamnă băncile să stimuleze economisirea prin dobânzi "adecvate" pentru a reduce "dependenţa economiei naţionale faţă de finanţările externe".

În ultimele 18 luni antreprenorii au tot aşteptat de la BNR semnale de încurajare a creditării, cu atât mai mult când problemele din zona euro s-au agravat.

"Probabil BNR a vrut să dea un imbold, o direcţie, dar este aceeaşi neho­tărâre. Este un imbold şi nu este. Nu răs­punzi la o scădere a inflaţiei cu peste trei puncte printr-o di­minuare a dobânzii cu 0,25%. Ce a făcut BNR nu va avea o influenţă în piaţă. BNR nu a avut nicioda­tă o atitudine antreprenorială", co­men­tează Dan Şucu, şeful Mobexpert.

Analiştii băncilor, mulţi surprinşi de decizia BNR, cred că reducerea dobânzii cu numai un sfert de punct are mai mult un rol de semnal, fiind important ca relaxarea să continue pentru a ajunge şi în dobânzile la credite. De fapt, cre­ditele de retail în lei s-au scumpit în septembrie cu aproape jumătate de punct.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 03.11.2011

 
Cuvinte cheie:
BNR
, dobânda de politică monetară
, economisire
, credite
Vizualizari:
Printeaza
Momentan este un comentariu Comenteaza si tu
Comentarii (1):
IonI - 04 noiembrie 2011, 11:16

daca ar opera inca o reducere de 0,25% s-ar apropia de realitate. adica 5,75%

Ar trebui sa o faca fara teama deoarece o poate mari oricand in caz de probleme.

Campurile marcate cu rosu nu sunt valide!

Comentariul a fost adaugat si va aparea dupa ce va fi moderat!

Comentariile vor fi publicate doar după moderarea acestora de către redactori. Nu vor fi publicate comentariile care conţin injurii, un limbaj licenţios, instigare la încălcarea legii, la violenţă sau la ură, precum şi acuzaţii fără acoperire. De asemenea, pentru o mai bună comunicare, vă rugăm să oferiţi o adresă de mail validă. Vă mulţumim!

zf.ro
Abonează-te la Închide