Bănci și Asigurări

BNR decide astazi daca relaxeaza creditarea

02.05.2007, 18:16 17

Analistii nu au nici de aceasta data un raspuns comun privind directia in care BNR ar putea sa conduca politica monetara in sedinta de astazi. Daca in urma cu o luna majoritatea analistilor au asteptat in van o relaxare a rezervelor minime obligatorii (RMO), acum opiniile sunt impartite intre reducerea dobanzii cu pana la jumatate de punct procentual si a rezervelor, sau chiar mentinerea neschimbata a conditiilor monetare.
Divergentele dintre asteptarile analistilor vin in conditiile in care acestia vad cu ochi diferiti evolutiile din ultima perioada ale cursului si ale inflatiei. In timp ce unii vad in nivelul scazut al inflatiei o oportunitate pentru BNR de a contracara aprecierea agresiva a leului, altii sunt mai rezervati. Astfel, exista asteptari ca pe fondul relaxarii politicii fiscale, in a doua parte a anului sa vedem din nou presiuni inflationiste, ceea ce ar cere pastrarea unei politici monetare ferme.
Inflatia anualizata a coborat pana la un minim de 3,6% in martie, iar oficialii BNR au declarat recent ca sunt increzatori ca va ramane pana la sfarsitul anului in limitele intervalului de plus/minus 1% fata de nivelul tintit, de 4%.
In tabara celor care vad mai probabila o relaxare a politicii monetare prin reducerea dobanzii se numara Ionut Dumitru, analistul-sef la Raiffeisen Bank, si Florin Citu, economistul-sef al ING Bank.
Dumitru este cel mai optimist dintre analistii intervievati de ZF, el asteptandu-se la o reducere cu jumatate de punct procentual a dobanzii de politica monetara, pana la 7% pe an. In primele trei luni ale anului, BNR a taiat 1,25 puncte procentuale din dobanda, coborand-o la 7,5% pe an. Cu toate acestea, creditul neguvernamental a crescut mai incet decat in aceeasi perioada a lui 2006, iar aprecierea leului fata de euro a continuat agresiv, cursul coborand la noi minime ale ultimilor patru ani.
Florin Citu este ceva mai rezervat, el anticipand o micsorare cu un sfert de punct procentual a dobanzii astazi. Ambii analisti se asteapta ca BNR sa unifice dobanda nominala cu cea la care sunt sterilizate efectiv lichiditatile de pe piata monetara la un nivel 7% pe an. Aceasta ar insemna ca banca centrala sa absoarba integral excesul de lei de pe piata, fata de proportii de mai putin de 50%, in prezent.
Analistul BRD-SocGen, Florian Libocor, asteapta mai degraba o relaxare a rezervelor minime obligatorii (atat pentru lei, cat si pentru valuta) decat o modificare a dobanzii. El considera ca BNR ar trebui sa pastreze o politica monetara stransa pe fondul turbulentelor de pe scena politica si a acumularii de presiuni inflationiste in a doua parte a anului. O relaxare a componentei de rezerve minime ar fi usor absorbita de catre pietele financiare, considera Libocor.
Economistul-sef al UniCredit Romania, Rozalia Pal, considera ca nu este oportuna o modificare a conditiilor monetare in acest moment. Aceasta pentru ca si Pal intrevede presiuni inflationiste in a doua parte a anului, in special ca urmare a cresterilor salariale. Ea nu exclude insa ca BNR sa reactioneze la presiunile de apreciere a leului printr-o reducere de dobanda.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO