Bănci și Asigurări

BNR: Deficitul de cont curent s-a majorat cu 16% în primele opt luni, la 7 mld.euro

BNR: Deficitul de cont curent s-a majorat cu 16% în...

Autor: Roxana Rosu

14.10.2019, 12:11 118

Deficitul de cont curent s-a majorat în perioada ianuarie-august la 7,08 miliarde euro, faţă de 6,1 miliarde euro în perioada similară a anului trecut, arată datele BNR.

În structură, balanţa bunurilor a consemnat un deficit de 10,9 miliarde euro, cu 2,08 miliarde euro mai mare decât la finele lui august 2018, în timp ce pe zona de servicii s-a înregistrat un excedent de 5,8 miliarde euro, în creştere cu 357 milioane euro.

În acelaşi timp, balanţa veniturilor primare a înregistrat un deficit de 3,1 miliarde euro, în scădere cu 963 milioane euro, iar balanţa veniturilor secundare a înregistrat un excedent de 1,16 miliarde euro, mai mic cu 215 milioane euro.  

”În scenariul macroeconomic central BT ne aşteptăm ca ponderea deficitului de cont curent în PIB să se majoreze de la 4,5% în 2018 la 5,1% în 2019, o ajustare la 4,7% fiind aşteptată în 2020, ca urmare a perspectivelor de rebalansare a politicii economice interne”, comentează Andrei Rădulescu, director Analiză Macroeconomică la Banca Transilvania. 

Investiţiile directe ale nerezidenţilor au însumat 3,58 miliarde euro (comparativ cu 3,48 miliarde euro în perioada ianuarie - august 2018), din care participaţiile la capital (inclusiv profitul reinvestit net estimat) au însumat 2,58 miliarde euro, iar creditele intragrup au înregistrat valoarea netă de 999 milioane euro. În opinia analistului BT, evoluţia a fost determinată de ameliorarea percepţiei de risc investiţional (după alegerile Europarlamentare) şi potenţialul de evoluţie pentru economia internă pe termen mediu (superior ţărilor din regiune).

Deficitul de cont curent s-a adâncit în ultimii ani după ce, în urma majorării salariilor şi a pensiilor şi a reducerii de taxe, consumul a crescut puternic stimulând importurile, ceea ce a făcut ca deficitul comercial să ajungă la niveluri din ce în ce mai mari, care se apropie de pragul de dinainte de criză. Deficitul comercial a fost anul trecut de 15 miliarde de euro – 7,5% din PIB, la un PIB anunţat de 202 mld. euro.

România a înregistrat în T2/2019 cel mai mare deficit de cont curent dintre ţările din regiune (3,4 mld. euro), în vreme ce Bulgaria are cel mai mare excedent de cont curent din din Europa de Est şi din Balcani - 1,4 mld. euro. La nivelul UE, Ro­mânia este pe locul al cincilea în privinţa deficitului de cont curent. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO