Bănci și Asigurări

BNR deschide robinetul la finanţările pentru bănci

BNR deschide robinetul la finanţările pentru bănci

Autor: Adrian Voicu

30.09.2011, 15:45 1618

Începând de luni bancherii vor putea să garanteze împrumuturile de refinanţare luate de la BNR inclusiv cu obligaţiunile de stat în euro pe care le deţin sau cu cele în lei emise de BERD sau BEI, se arată într-un comunicat al băncii centrale.

Statul a vândut în ultimii trei ani pe piaţa locală obligaţiuni în euro în valoare de 3,96 mld. euro. Majoritatea se află în portofoliile băncilor locale.

La astea se adaugă obligaţiuni în lei emise de BEI şi BERD în 2007 şi respectiv 2009 de 430 mil. lei (circa 100 mil. euro). Acestea sunt listate la BVB.

Dacă până în 2008, lipsa obligatiunilor din portofoliu ar fi împiedicat băncile să acceseze împrumuturi de refinanţare de la BNR, pe masură ce statul s-a împrumutat tot mai mult, deţinerile de titluri ale băncilor au crescut, de multe ori în detrimentrul creditării sectorului privat.

În prezent majoritatea bancilor au portofolii de titluri de stat care să le permită să garanteze împrumuturile de la BNR. Deţinerea de obligaţiuni a fost încurajată chiar de BNR, care a urmărit cu mai multă atenţie ca bilanţurile bancilor comerciale să aibă o structură cât mai echilibrată.

Pe de altă parte, dacă o bancă nu are suficiente obligaţiuni în portofoliu pentru a obţine împrumuturi de la BNR, opţiunile de a atrage fonduri de pe piaţa interbancară sunt limitate. În prezent limitele de tranzacţionare dintre bănci sunt mult reduse, pe fondul tensiunilor de pe plan internaţional.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO