Bănci și Asigurări

BNR devine „bancă-mamă surogat“ pentru băncile româneşti cu capital străin

BNR devine „bancă-mamă surogat“ pentru băncile româneşti cu capital străin

Foto Silviu Matei

Autor: Claudia Medrega

28.06.2012, 00:07 2763

BNR a anunţat ieri menţinerea dobânzii-cheie la 5,25%, dar ceea ce este mai important este că subliniază într-un comunicat oficial că persistă incertitudini în ceea ce priveşte finanţarea băncilor româneşti cu capital străin de la băncile-mamă şi că aceasta duce la creşterea lini­ilor de credit de la BNR.

Cu alte cuvinte BNR înlocuieşte ea - însăşi prin linii de credit finanţarea pe care au tăiat-o băncile-mamă din străinătate pentru "fiicele" lor din România, adică devine o "bancă-mamă surogat" pentru băncile româneşti cu capital străin. Finanţarea de către băncile-mamă a sucursalelor din România este vitală pentru funcţionarea acestora. Sucursalele din România ale băncilor străine au fost dependente de finanţarea externă pentru a-şi exercita activitatea pe plan local, multe ajungând să dea credite de două-trei ori mai mari decât volumul depozitelor atrase.

Încă din martie BNR a pus în evidenţă în comunicatul oficial care a însoţit decizia de politică monetară dificultăţi în finanţarea locală din surse externe, dar atunci exprimarea era mult mai vagă, vorbind de probleme în "distribuţia lichidităţii" şi "intensificarea rolului de reglare a lichidităţii al băncii centrale". Acum însă guvernatorul spune pe şleau că băncile străine îşi reduc expunerile pe România: "În ultimele şase săptămâni au fost în mod evident scăderi de expunere. Datele preliminare arată că acest deleveraging (reducerea creditării - n.red.) a afectat clar România. Pe de altă parte ai scăpat de datorie. Asta este şi bine şi rău. Vrem să creş­tem şi creditul, dar să nu crească datoria. Dacă vrei să îţi scadă datoria, trebuie să admiţi să îţi scadă şi creditul. Cât timp avem resurse limitate trebuie să luăm resurse din altă parte, dacă vrem să creştem creditul", a explicat guvernatorul.

Guvernatorul nu a ezitat să critice şi dependenţa exagerată a băncilor cu capital străin de finanţările de la băncile-mamă pentru a-şi des­făşura activitatea locală. "Băncile româneşti cu capital străin au dezvoltat o dependenţă exagerată de băncile-mamă, care s-a dovedit vulnerabilă în con­diţiile în care finanţarea băn­cilor-fiică a avut probleme. Am invitat băncile cu capital străin să gândească mai bine creditul în valută. Acesta părea foarte atractiv. Luau bani de la băncile-mamă cu 2-3-4% şi îi dădeau românilor cu 8-9-10%. Aceas­tă vulnerabilitate a băncilor-mamă, care acum trebuie să se capitalizeze, acum se răzbună."

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO