Bănci și Asigurări

BNR discuta astazi daca inaspreste creditarea

09.08.2006, 20:12 14

BNR ar trebui sa decida astazi noi majorari ale dobanzii de interventie si ale rezervelor minime obligatorii, spuneau ieri unii analisti, in timp ce altii considerau asemenea miscari drept inoportune.
Daca in urma cu o saptamana majoritatea opiniilor convergeau spre mentinerea neschimbata a conditiilor monetare, ieri mai multi analisti vedeau posibile majorari de dobanda, cresteri ale rezervelor minime sau chiar un mix intre cele doua.
Din sapte analisti intervievati de ZF, trei considerau ieri ca BNR nu va modifica luna aceasta conditiile de politica monetara. Pe de alta parte, Florin Citu de la ING si Dorin Badea de la Bancpost anticipau posibile modificari ale ratei de constituire a rezervelor minime obligatorii, fara ca acestea sa fie insotite de o majorare a dobanzii de interventie.
Cu o viziune mai agresiva, Dragos Cabat de la OTP Bank se astepta ca banca centrala sa majoreze, pentru a doua oara consecutiv, atat dobanda de interventie, cu un sfert de punct procentual, cat si rezervele minime obligatorii, atat la lei, cat si la valuta, cu cate cinci puncte procentuale. Bogdan Mihoc de la HVB considera ca este momentul oportun ca BNR sa puna accent mai mult pe dobanda ca instrument de politica monetara, mai ales ca aderarea la Uniunea Europeana va impune renuntarea la celelalte restrictii puse in calea creditarii. El vede necesara o majorare a dobanzii de interventie cu o jumatate de punct procentual.
Principalele preocupari ale BNR vor fi legate de inflatie, care a avut in primele sase luni o evolutie mai buna decat se anticipase, si de cresterea creditarii, in special pe reluarea cresterii rapide a componentei in valuta.
La sedinta precedenta, din iunie, BNR a hotarat sa creasca dobanda de interventie cu 0,25 puncte procentuale, pana la 8,75% pe an, si majorarea rezervelor minime la lei cu patru puncte procentuale, la 20%, pe fondul preocuparilor legate de cresterea rapida a creditului in lei.
Majorarea rezervelor minime a obligat bancile comerciale sa imobilizeze mai multi bani la BNR, reducand sensibil excesul de lei din piata si avand efecte sensibile in incetinirea creditarii. Odata cu majorarea rezervelor minime, bancile au ramas fara lichiditati si au fost nevoite sa se refinanteze de pe piata interbancara, ceea ce a dus la cresterea abrupta a dobanzilor cu aproximativ doua puncte procentuale.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO