Banca Naţională a României (BNR), desemnată şi autoritate de rezoluţie pentru sistemul bancar local, a publicat ghidul Autorităţii Bancare Europene (EBA) privind criteriile minime pe care trebuie să le îndeplinească planul de reorganizare a activităţii în cazul în care o bancă are probleme. Ghidul vine în completarea prevederilor Directivei 59/2014 a Consiliului Uniunii Europene.
Anunţul BNR vine după ce săptămâna trecută Curtea Europeană de Justiţie a decis că procedura de bail-in, prin care investitorilor le sunt imputate pierderi, este legală.
Decizia vine într-o perioadă în care toată atenţia este concentrată asupra sistemului bancar italian, slab capitalizat şi cu un volum ridicat de credite neperformante. Pentru a putea obţine capital, băncile italiene ar putea fi forţate să convertească o parte din obligaţiunile emise în acţiuni, ceea ce se poate dovedi toxic din punct de vedere politic, deoarece majoritatea titlurilor sunt deţinute de investitori retail.
Odată cu transpunerea noilor reglementări europene în legislaţia din România, BNR este autoritatea de rezoluţie pentru sectorul bancar.