Bănci și Asigurări

BNR este pregătită pentru un bail-in în România

BNR este pregătită pentru un bail-in în România

Autor: Alexandru Zărnoeanu

25.07.2016, 00:06 13222
Banca Naţională a României (BNR), desemnată şi autoritate de rezo­lu­ţie pentru sistemul bancar local, a publicat ghi­dul Autorităţii Bancare Europene (EBA) privind criteriile minime pe care trebuie să le îndeplinească planul de reor­ga­nizare a activităţii în cazul în care o ban­că are probleme. Ghidul vine în com­ple­tarea prevederilor Directivei 59/2014 a Consiliului Uniunii Europene.
 
Anunţul BNR vine după ce săptămâna trecută Curtea Europeană de Justiţie a decis că procedura de bail-in, prin care investitorilor le sunt imputate pierderi, este legală.
 
Decizia vine într-o perioadă în care toată atenţia este concentrată asupra siste­mu­lui bancar italian, slab capitalizat şi cu un vo­lum ridicat de credite neperformante. Pentru a putea obţine capital, băncile ita­liene ar putea fi forţate să convertească o parte din obligaţiunile emise în acţiuni, ceea ce se poate dovedi toxic din punct de ve­de­re politic, deoarece majoritatea titlurilor sunt deţinute de investitori retail.
 
Odată cu transpunerea noilor regle­men­tări europene în legislaţia din Româ­nia, BNR este autoritatea de rezo­luţie pen­tru sectorul bancar.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO