Bănci și Asigurări

BNR explică de ce ar putea deveni necesară înfiinţarea unei bănci-punte şi cum va funcţiona aceasta

BNR explică de ce ar putea deveni necesară înfiinţarea unei bănci-punte şi cum va funcţiona aceasta

Autor: Voican Razvan, Mihaela Claudia Medrega

07.11.2011, 16:35 1793

Banca-punte - cel mai nou concept de instituţie financiară lansat pe piaţa locală - reprezintă o instituţie de credit care ar putea apărea pe piaţă în momentul în care BNR va decide că o bancă de dimensiuni relevante pentru sistemul financiar nu mai poate face faţă problemelor pe cont propriu şi nici nu se mai poate baza pe sprijinul acţionarului majoritar.

Pentru a evita apariţia unui şoc sistemic, BNR poate decide ca activele şi pasivele băncii respective să fie transferate băncii-punte pe o perioadă de doi ani, după care aceasta să fie vândută unui investitor solid. Astfel, va fi asigurată continuitatea activităţii, iar clienţii băncii intrate în dificultate nu vor fi afectaţi.

Conducerea executivă băncii-punte va fi asigurată de către persoane cu reputaţie şi experienţă în domeniul financiar-bancar, aprobate de BNR, iar instituţia va fi deţinută de către Fondul de Garantare a Depozitelor.

Banca-punte nu poate da faliment. Banca ale cărei active sunt absorbite de către banca-punte îşi pierde automat licenţa şi intră în lichidare.

Banca-punte este o componentă majoră a mecanismului pe care autorităţile încearcă să-l contruiască pentru a putea prelua practic peste noapte controlul asupra unei bănci care ajunge în dificultate şi nu mai poate fi susţinută de banca-mamă. Banca-punte nu va prelua însă orice bancă ajunsă într-o situaţie limită din punctul de vedere al lichidităţii şi solvabilităţii, BNR urmând să analizeze impactul potenţial pe care l-ar putea avea retragerea băncii respective de pe piaţă. Cele mai sensibile sunt băncile cu poziţie importantă pe piaţa depozitelor de retail.

Reglementarea acestui mecanism face parte dintre obligaţiile asumate de BNR prin acordul cu FMI şi ar fi trebuit finalizată până la sfârşitul lunii octombrie.

Noile norme trebuie aprobate şi de Guvern, pentru că BNR nu are drept de iniţiativă legislativă.

Cadrul legal încă este în lucru, fiind necesară şi reglementarea Fondului de Restructurare Bancară, care ar putea finanţa măsuri de stabilizare a unei bănci intrate în dificultate.

Banca Centrală Europeană a recomandat ca acest Fond constituit din contribuţii ale băncilor să finanţeze şi să participe la capitalizarea băncii-punte, astfel încât resursele Fondului de Garantare a Depozitelor să nu fie afectate.

Deteriorarea situaţiei sistemului bancar din zona euro a mărit riscul ca unele filiale de bănci străine să rămână fără susţinerea băncilor-mamă.

De altfel, unele grupuri precum ATE Bank sau MKB şi-au exprimat deja intenţia de a vinde băncile-locale.

Iată cum descrie BNR condiţiile, modul de înfiinţare şi funcţionarea unei instituţii de tipul bancă-punte:

1. Ce se înţelege prin bancă-punte?

2. Cine asigură finanţarea băncii-punte?

3. Cât timp funcţionează o bancă-punte?

4. Când se înfiinţează o bancă-punte?

5. Ce se va întâmpla cu clienţii băncii de la care s-a efectuat transferul de active şi pasive către banca-punte?

6. Ce se întâmplă cu deponenţii de la o bancă în dificultate dacă aceasta nu pune în pericol stabilitatea financiară?

7. Care sunt responsabilităţile BNR privind banca-punte?

8. Care sunt principalele responsabilităţi ale Fondului de Garantare a Depozitelor în Sistemul Bancar privind banca-punte?

9. Poate intra o bancă-punte în faliment?

10. Ce se întâmplă cu instituţia de credit de la care s-a efectuat transferul de active şi pasive către banca-punte, după data transferului?

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO