Bănci și Asigurări

BNR ii atentioneaza pe bancheri sa fie prudenti la creditarea populatiei

BNR ii atentioneaza pe bancheri sa fie prudenti la creditarea populatiei

Florin Georgescu spune ca bancile trebuie sa preia integral in normele proprii principiul de creditare responsabila

27.04.2007, 17:32 11

BNR ii avertizeaza pe bancheri ca ponderea detinuta de ratele la creditele contractate de clientii individuali in veniturile lor nete a urcat la niveluri apropiate de cele din zona euro, crescand astfel riscul aparitiei unor probleme la rambursare daca se continua politica agresiva de finantare.
"Serviciul datoriei in veniturile nete ale populatiei a urcat la 11%, o valoare apropiata de media zonei euro. Desi rata restantelor este inca mica, apropierea gradului de indatorare de zona euro poate conduce unele segmente ale populatiei la cresterea restantelor si a numarului de restantieri", a declarat Florin Georgescu, prim-viceguvernator al BNR la seminarul "Retail Banking", organizat de Institutul Bancar Roman.
Creditul acordat populatiei a urcat la 43,25 de miliarde de lei (aproximativ 13 miliarde de euro) la sfarsitul lui martie, marcand astfel o crestere cu aproape 72% - in termeni reali- fata de martie 2006.
Georgescu subliniaza ca desi acesti indicatori sunt inca la niveluri confortabile, evolutia lor impune bancilor o "prudenta sporita".
"Eliminarea restrictiilor BNR este semnalul ca bancile comerciale trebuie sa preia integral in normele proprii principiul de creditare responsabila", a explicat prim-viceguvernatorul. La fel ca majoritatea bancherilor comerciali, Georgescu considera ca eliminarea restrictiilor impuse de autoritatea monetara va permite anumitor categorii de clienti - cei cu venituri mai mari - sa obtina imprumuturi mai mari.
Prim-viceguvernatorul spune ca cel mai probabil in decurs de o luna toate cele 11 banci care au depus pana acum norme proprii la BNR vor primi avizul. Unele banci au fost insa puse deocamdata sa revada documentatia, pentru a asigura o minimizare a riscurilor asumate, odata cu cresterea plafoanelor de indatorare acceptate pentru clienti. Oficialul BNR se asteapta ca expansiunea sustinuta a creditului pentru populatie sa continue, pe fondul unei cresteri economice robuste. Totodata, Gerorgescu spune ca si concurenta in sistem se va intensifica, inclusiv prin intrarea pe piata a unor actori noi.
"Avem deja semnale ca banci puternice vor sa intre pe piata. Exista documentatia depusa, astfel ca ar putea sa inceapa activitatea pe piata in toamna", a explicat prim-viceguvernatorul, fara a da insa nume.
Intensificarea concurentei ar trebui sa conduca si la scaderea dobanzilor la credite, mai spune Georgescu, astfel incat acestea sa fie consistente si cu procesul de dezinflatie.
Sectorul de retail bancar din Romania va fi caracterizat in urmatorii ani de cresterea perioadei de rambursare a imprumuturilor, de dezvoltarea accelerata a cardurilor de credit si a canalelor alternative de distributie, a apreciat si presedintele Institutului Bancar Roman (IBR), Petru Rares. In ceea ce priveste directiile de crestere a pietei de retail, Florin Georgescu considera ca bancile ar trebui sa acorde mai multa atentie finantarii afacerilor mici, dar si sectorului agricol. Oficialul BNR spune ca in 2006 creditele pentru intreprinderi de mici dimensiuni au crescut cu 35%, insa potentialul pe acest segment este important, in conditiile in care numai 15% dintre IMM-uri apeleaza in acest moment la finantari bancare.
Cat priveste finantarile pentru sectorul agricol, Georgescu remarca o reticenta din partea bancilor.
"Subliniem ca finantarile agricole sunt inca insuficient oferite de catre banci. BNR lucreaza la un cadru de reglementare care sa ofere mai multa siguranta celor care decid sa ofere servicii in acest sector", a aratat prim-viceguvernatorul bancii centrale.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO