Bănci și Asigurări

BNR încearcă să-şi acopere inerţia din 2021: Majorează dobânda cu 1%, peste aşteptările analiştilor, însă rămne cu noua dobândă de politică monetară, de 4,75%, la o treime faţă de inflaţia curentă. Abia cu 2% creştere ar fi mişcat ceva în piaţă, nu 1%

BNR încearcă să-şi acopere inerţia din 2021:...

Autor: Claudia Medrega

07.07.2022, 00:07 1800

Înrăutăţirea perspectivei apropiate a inflaţiei din cauza dinamicilor mai mari anticipate pentru preţurile combustibililor, gazelor naturale, energiei electrice şi alimentelor procesate pentru lunile următoare, incertitudinile fiscale, precum şi incertitudinile şi riscurile considerabile aduse de prelungirea războiului din Ucraina şi extinderea sancţiunilor impuse Rusiei  au determinat BNR să mărească din nou cadenţa şi să crească dobânda-cheie cu 1 punct procentual (pp), de la 3,75% la 4,75%.

În perspectivă, mişcarea BNR de majorare a dobânzii-cheie va antrena creşterea dobânzilor pe piaţa interbancară şi la credite, şi cu o oarecare întârziere şi la depozite, dacă bancherii urmează strategiile de până acum.

„Ne gândim şi la debitori. Nu sunt creşteri uriaşe. Tot timpul ne gândim şi la ei. Dar inflaţia este mare. Cu 4,75% dobândă, sunt la jumătatea ratei inflaţiei“, a declarat ieri guvernatorul BNR Mugur Isărescu.

Rata anuală a inflaţiei şi-a accelerat creşterea în primele două luni ale trimestrului al doilea, mai mult decât s-a anticipat, consemnând un salt în aprilie, până la 13,76%, de la 10,15% în martie, urmat de o majorare moderată în luna mai, la 14,49%.

„Este foarte important să calibrezi politica monetară de aşa manieră încât să eviţi pe cât posibil intrarea în recesiune“, a mai spus Isărescu.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO