Bănci și Asigurări

BNR începe anul cu o nouă majorare a dobânzii-cheie, dar reduce cadenţa. A încheiat BNR ciclul de înăsprire a politicii monetare din 2023, prin majorarea ratei la început de an cu 0,25 pp, la 7%?

BNR începe anul cu o nouă majorare a dobânzii-cheie,...

Autor: Claudia Medrega

11.01.2023, 00:08 1402

♦ Unii analişti consideră că ciclul de majorare a dobânzii s-a încheiat, iar BNR poate păstra dobânda-cheie la 7% cel puţin până la finalul acestui an ♦ Dobânzile mari sunt instrumentul băncilor centrale pentru a tempera inflaţia, dar înseamnă şi credit mai scump, consum încetinit şi frânare a creşterii economice.

BNR a început anul 2023 cu o nouă majorare a dobânzii-cheie, după cele opt creşteri operate în 2022, dar a încetinit ritmul şi a renunţat şi la „controlul ferm asupra lichidităţii de pe piaţa monetară“.

Perspectiva scăderii inflaţiei anuale în primul trimestru (T1) din 2023 în linie cu cea mai recentă prognoză pe termen mediu (noiembrie 2022), urmată de o coborâre semnificativ mai alertă ulterior, până la o cifră încă din T3/2023, şi o oarecare încetinire a economiei sub impactul escaladării războiului din Ucraina şi al extinderii sancţiunilor asociate au determinat BNR să reducă cadenţa şi să crească dobânda-cheie cu doar 0,25 puncte procentuale (pp) la prima şedinţă de politică monetară din 2023, de la 6,75% până la 7%.

Scăderea inflaţiei în 2023 ar veni după ce în noiembrie 2022 rata anuală a inflaţiei a crescut la 16,76%, peste nivelul prognozat, după ce în octombrie scăzuse la 15,3%, de la 15,88% în septembrie.

Totodată, BNR renunţă la „controlul ferm asupra lichidităţii de pe piaţa monetară“, sintagma-cheie prezentă în 2022 în comunicatele oficiale, care a însoţit deciziile băncii centrale prin care a încercat să ţină inflaţia sub control. BNR a majorat ieri şi dobânda pentru facilitatea de creditare (Lombard) la 8% pe an, de la 7,75% şi dobânda la facilitatea de depozit la 6%, de la 5,75% an.

La şedinţa de politică monetară precedentă, din noiembrie 2022, BNR majorase dobânda-cheie cu 0,50 pp, până la 6,75%, după ce în octombrie rata a urcat cu 0,75 pp, de la 5,5% până la 6,25%.

Unii analişti consideră că ciclul de majorare a dobânzii din 2023 s-a încheiat, iar BNR poate păstra dobânda-cheie la 7% cel puţin până la finalul acestui an.

Eugen Sinca, analist în cadrul BCR, susţine că decizia BNR de ieri a surprins într-o anumită măsură şi anticipează că nu vor mai fi alte creşteri de dobândă în  2023. „Noi ne aşteptam la păstrarea dobânzii de politică monetară la 6,75% în condiţiile în care de două luni piaţa monetară se află într-un surplus de lichiditate consistent, iar dobânzile interbancare pe termene scurte au scăzut. Credem că ciclul de majorare a dobânzii s-a încheiat, iar BNR ar putea păstra dobânda de politică monetară la 7% cel puţin până la finalul acestui an“, spune Sinca.

Şi Valentin Tătăru, economistul-şef al ING Bank consideră că după decizia de ieri de majorare a dobânzii, există puţine posibilităţi pentru mai multe majorări anul acesta. „Credem că actualul ciclu de majorare s-a încheiat. Dacă va fi nevoie, probabil BNR va folosi bine know-how-ul în gestionarea lichidităţii interbancare, pentru a-şi atinge obiectivele.“

Dobânzile mari sunt instrumentul băncilor centrale pentru a tempera inflaţia, dar înseamnă şi credit mai scump, consum încetinit şi frânare a creşterii economice.

La categoria incertitudini şi riscuri „considerabile„ atât la adresa perspectivei activităţii economice, cât şi a evoluţiei pe termen mediu a inflaţiei BNR vorbeşte despre escaladarea războiului din Ucraina şi sancţiunile asociate.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO