Bănci și Asigurări

BNR a început să mărească cash-ul în circulaţie - în LEI şi EUR şi să crească alimentarea bancomatelor, în special pentru zona de nord a ţării, acolo unde se aşteaptă intrarea a zeci şi sute de mii de refugiaţi din Ucraina

BNR a început să mărească cash-ul în circulaţie -...

Autor: Cristian Hostiuc

26.02.2022, 17:24 57368

Banca Naţională a României a intrat într-un regim de monitorizare continuă a situaţiei care a intervenit în Ucraina prin invadarea armată a acestei ţări de către Rusia şi a implicaţiilor care pot să intervină asupra sistemului bancar şi financiar al României, conform unor surse de pe piaţa bancară.

În acest sens, BNR a început sa mărească numerarul din circulaţie – în RON şi EUR sau alte valute, în special pentru zona de nord a ţării acolo unde autorităţile se aşteaptă la un flux major de refugiaţi din Ucraina, estimările fiind că cel puţin 500.000 de ucrainieni vor intra în ţară.

BNR a suplimentat maşinile cu numerar care sunt trimise către sucursalele Băncii Naţionale din ţară, de unde băncile comerciale se aprovizionează pentru necesarul lor de cash din sucursale şi din bancomatele pe care le administrează.

BNR nu vrea nici o perturbare în activitatea curentă bancară, iar dacă sunt retrageri de cash din bănci şi din bancomate ele să fie onorate imediat.

Până acum, la nivelul întregii ţări nu s-a observat o creştere a retragerilor de cash nici din sucursale, nici din bancomate, dar băncile comerciale au fost puse în alertă să aibă suficient cash în seifuri.

Pe piaţa valutară, cursul leu/euro nu a înregistrat fluctuaţii după invadarea Ucrainei de către Rusia, dar în schimb pe piaţa monetară, acolo unde băncile tranzacţionează lei, ROBOR-ul a crescut mai mult ca de obicei din cauza temerilor şi certitudinilor că războiul din Ucraina va afecta preţurile produselor energetice – gazul a crescut cu aproape 50% într-o singură zi, iar petrolul este la 100 de dolari/baril, ceea ce în final va duce la creşterea şi mai mult a inflaţiei nu numai în România, ci peste tot în lume.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO