Bănci și Asigurări

BNR îngheaţă dobânda la 5,25% de teama crizei externe

BNR îngheaţă dobânda la 5,25% de teama crizei externe

Foto Octav Ganea

Autor: Razvan Voican

28.09.2012, 00:07 511

Creditarea sectorului privat continuă să slăbească, cu precădere pe partea în valută, iar deficitul mare de cerere care afectează economia persistă, însă incertitudinile de pe piaţa externă cuplate cu tensiunile politice exacerbate de apropierea alegerilor au determinat BNR să menţină dobânda de politică monetară la 5,25% pe an.

Dobânda este văzută ca o posibilă ancoră pentru leu în evantualitatea apariţiei unor noi ieşiri bruşte de capital străin de pe piaţa locală.

"Menţinerea conduitei prudente a politicii monetare este reclamată şi de mediul extern incert, care, suprapus evoluţiilor interne asociate anului electoral, poate amplifica brusc riscurile asociate volatilităţii mişcărilor de capital şi a celor aferente cursului de schimb", afirmă consiliul de administraţie al BNR.

În acest context, banca centrală a hotărât să nu relaxeze nici regimul rezervelor minime obligatorii ale băncilor comerciale, deşi guvernatorul Mugur Isărescu a admis încă o dată că nivelul acestora este foarte mare.

Citiţi articolul integral pe www.zfcorporate.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO