Bănci și Asigurări

BNR injectează încă o doză de lichiditate în piaţă ca să calmeze creşterea dobânzilor

Foto: Octav Ganea

Foto: Octav Ganea

Autor: Anelis Baciu

26.09.2014, 00:07 1283

BNR a injectat ieri 2,1 miliarde de lei în piaţa monetară pentru a opri creşterea dobânzilor la lei aflate la maximul ultimelor cinci luni, după ce şi săptămâna trecută a făcut o mişcare similară, care a venit după cinci luni de pauză, perioadă în care sistemul bancar a stat într-o „baltă“ de lei.

Patru bănci s-au îm­prumutat ieri de la BNR printr-o operaţiune repo cu scadenţa peste o săptămână, spre deosebire de opt instituţii de credit în cazul tranzacţiei de săptămâna trecută. Suma a fost însă mai mare cu 75%.

Mişcarea BNR vine după ce indicatorul Robor la trei luni a crescut cu un punct procentual în ultima lună şi a ajuns la 3,1% pe an în prezent, nivelul maxim înregistrat din luna aprilie încoace. Ratele pe termen scurt sunt tot în jurul pragului de 3% pe an, adică aproape de dobânda-cheie a BNR.

„Dinamica recentă a ratelor susţine ideea că poziţia de lichiditate a devenit negativă luna aceasta. Aceasta înseamnă că ratele de dobândă pe termen foarte scurt vor continua probabil să oscileze în zona ratei-cheie“, comentează Vlad Muscalu, economistul-şef al ING Bank.

Creşterea dobânzilor interbancare, utilizate ca referinţă pentru costul creditelor în lei, vine tocmai în momentul în care bancherii se pregătesc de actualizarea dobânzilor la împrumuturile acordate. Acest lucru înseamnă că persoanele cu credite bancare în lei trebuie să se pregătească să plătească rate lunare mai mari.

Creşterea cu un punct procentual a dobânzii înseamnă o rată mai mare cu circa 100 de lei la un credit ipotecar de valoare medie. Creditele se vor actualiza acum la un nivel al Robor la 3 luni de 3% pe an, faţă de 2% în momentul prece­dentei actualizări - la finalul lunii iunie.

Lipsa de lichiditate din piaţă s-a văzut şi în creşterea randamentelor titlurilor de stat. Ministerul Finanţelor a împrumutat ieri 500 mil. lei pe un an, la un randament de 2,22%. Randamentul anterior fusese de 2,07% La începutul săptămânii emi­sese obligaţiuni pe cinci ani în valoare de 242 milioane de lei, cu circa 40% mai puţin decât plănuise iniţial şi la un randament de 4,36% faţă de 4,28% luna trecută.

Dacă dobânzile interbancare trec printr-o perioadă de volatilitate, cursul leu/euro s-a stabilizat în ultima lună, după mai multe episoade de volatilitate înregistrate de la începutul anului. Cursul s-a lipit practic de pragul de 4,4 lei în ultimele săptămâni.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO