Bănci și Asigurări

BNR înţelege nevoia de lichiditate, dar băncile să nu se aştepte la reducerea RMO. Isărescu: „Nu suntem siguri că am face o mişcare bună. Poate se gândesc unii să folosească excesul de lichiditate ca să se mai joace cu cursul“

Mugur Isărescu, guvernatorul BNR

Mugur Isărescu, guvernatorul BNR

Autor: Claudia Medrega

04.10.2018, 00:08 999

♦ BNR a ajuns în „faza finală“ cu măsurile pentru limitarea gradului de îndatorare, acestea urmând să fie anunţate „într-un timp nu foarte îndepărtat“.

BNR nu se grăbeşte să le dea li­chi­ditate băncilor prin redu­cerea rezervelor minime obli­ga­to­rii (RMO) la lei, în con­diţiile în care nu ştie dacă de­ficitul de lichiditate pe piaţa inter­bancară este de du­rată, inflaţia a fost în creşte­re şi ar putea să apară pre­siuni asupra cursului de schimb leu/euro, după cum a indicat Mugur Isărescu, guver­na­torul BNR.

„Problema lichidităţii este mai complicată. Sunt variaţii lunare. Nu ştim dacă acest deficit de lichiditate este de durată. Sunt factori pe care nu avem cum să-i controlăm. De ce nu reducem RMO? Sunt con­diţii pentru a începe să gândim asupra reducerii RMO la lei. Dar nu suntem siguri că am face o mişcare bună. Nu mai avem inflaţie negativă. Şi nu ştim nici ce se întâmplă cu cursul de schimb. Dacă există exces de lichidi­tate în piaţă, poate unii se gândesc să folo­seas­că miliardele de lei şi să se mai joace cu cursul“, a declarat ieri guver­natorul BNR la briefingul de presă de după penultima şe­dinţa de politică monetară din 2018.

RMO la lei este la nivelul de 8%, ultima reducere fiind ope­ra­tă în primăvara anului 2015. O nouă reducere a RMO ar elibera în piaţă circa 3-4 mld. lei, majorând lichiditatea din piaţa interbancară, cu impact asupra ajustării indicelui ROBOR.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO