Bănci și Asigurări

BNR îşi asumă dobânzi real negative substanţiale pentru 2021: inflaţie de 4,1% şi dobândă-cheie de 1,25%

BNR îşi asumă dobânzi real negative substanţiale...

Autor: Claudia Medrega

17.05.2021, 00:07 7197

Relaxarea politicii monetare şi scăderea dobânzilor pe piaţa interbancară în contextul pandemiei de COVID-19 s-au reflectat şi asupra dobânzilor la depozitele clienţilor persoane fizice, care au coborât sub 2%, în timp ce ameninţarea inflaţiei revine în peisaj, rata anuală fiind prognozată să urce la final de 2021 la 4,1%, un nivel dublu faţă de cel din 2020. Iar dobânda-cheie staţionează la 1,25%. În aceste condiţii, dobânzile sunt real negative, iar românii pierd din puterea de cumpărare a economiilor de la bănci recompensate la dobânzi mai mici decât inflaţia.

„Dobânzile real negative nu sunt chiar atât de neobişnuite în practică - în România au existat în ultimele decenii destule perioade în care deponenţii au pierdut din puterea de cumpărare a sumelor plasate în depozite bancare remunerate la dobânzi mai mici decât rata inflaţiei. De obicei, astfel de situaţii sunt temporare şi localizate pe anumite pieţe“, a comentat analistul Aurelian Dochia. Dobânzile medii la depozitele noi la termen în lei în cazul populaţiei au coborât în 2021 în jurul a 1,2%-1-4%, iar la depozitele retail în sold dobânzile sunt de maximum 1,7%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO