Bănci și Asigurări

BNR îşi păstrează prudenţa şi menţine dobânda-cheie la 6,5%. Banca centrală apreciază că "rata anuală a inflaţiei îşi va prelungi evoluţia fluctuantă până în T3/2025 pe fondul unor efecte de bază şi al expirării schemei de plafonare a preţului la energia electrică"

BNR îşi păstrează prudenţa şi menţine...

Autor: Cristina Bellu

16.05.2025, 15:00 419

Consiliul de administraţie al Băncii Naţionale a României, întrunit în şedinţa de vineri, 16 mai, a decis menţinerea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 6,5% pe an, precum şi menţinerea ratei dobânzii pentru facilitatea de creditare (Lombard) la 7,5% pe an.

De asemenea, BNR a menţinut şi rata dobânzii la facilitatea de depozit la 5,5% pe an, în cea de-a patra şedinţă de politică monetară din 2025.

Conducerea Băncii Naţionale a mai decis menţinerea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii pentru pasivele în lei şi în valută ale instituţiilor de credit, potrivit comunicatului CA al BNR privind deciziile de politică monetară.

Boardul BNR s-a întrunit vineri pentru cea de-a patra şedinţă de politică monetară din anul 2025 după ce în ianuarie, februarie şi aprilie a menţinut dobânda-cheie, iar în anul 2024 au fost operate doar două reduceri ale ratei, până la 6,5%, de la 7% în 2023.

Majoritatea analiştilor au anticipat că banca centrală va menţine dobânda-cheie la 6,5% şi în şedinţa de astăzi având în vedere în special incertitudinile mari, problemele fiscale interne şi riscurile în creştere pentru inflaţie, la care se adaugă şi tensiunile politice interne care complică situaţia.

În ceea ce priveşte evoluţia inflaţiei, BNR apreciază că "rata anuală a inflaţiei îşi va prelungi evoluţia fluctuantă până în T3/2025, pe fondul unor efecte de bază şi al expirării schemei de plafonare a preţului la energia electrică".

Ulterior, timp de patru trimestre, rata anuală a inflaţiei va descreşte pe o traiectorie semnificativ mai ridicată decât cea din prognoza precedentă, coborând abia în T1/2026 şi doar marginal sub limita de sus a intervalului ţintei şi rămânând ulterior relativ constantă.

Potrivit BNR, incertitudini şi riscuri mari decurg din evoluţia viitoare a preţurilor energiei şi alimentelor, corelată în mare măsură cu mişcarea cotaţiilor materiilor prime, precum şi din măsurile de politică comercială adoptate de state dezvoltate, cu potenţial impact semnificativ asupra preţurilor internaţionale ale unor bunuri intermediare şi finale.

Hotărârile CA al BNR pe probleme de politică monetară

 
 
 
 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels