Bănci și Asigurări

BNR isi vinde sediul din Baile Herculane

25.04.2003, 00:00 38

Banca Nationala a Romaniei (BNR) isi va vinde, prin licitatie deschisa cu oferta in plic sigilat, imobilul detinut in localitatea Baile Herculane. Pretul de pornire al acestei licitatii este de 570.056 dolari, fara TVA, dar este posibil sa se obtina o suma mult mai mare. Cei care participa la licitatie vor trebui sa depuna o garantie de participare de 10% din pretul de pornire.
Ofertele sunt asteptate pana pe 5 mai, dar in cazul in care nu sunt indeplinite conditiile de desfasurare licitatia va fi reluata dupa 7 zile calendaristice.
Banca Nationala a Romaniei (BNR) aplica in acesta perioada si un program de restructurare la nivelul sucursalor si casieriilor in cadrul politicii de reducere a costurilor, dupa cum a afirmat chiar guvernatorul BNR, Mugur Isarescu.
Anul trecut BNR a incheiat anul cu pierderi operationale rezultate, in principal, din politica de sterilizare (de reducere a surplusului de lichiditate de pe piata) pe care a aplicat-o mai intensiv in ultimii ani, de aproximativ 7.000-8.000 de miliarde de lei.
Anual, Banca Nationala "sterilizeaza" aproape trei miliarde de dolari, echivalent in lei, din care un miliard de dolari prin rezervele minime obligatorii impuse bancilor comerciale si doua miliarde de dolari prin depozite atrase de pe piata monetara.
"Banca Nationala va ajunge sa nu mai raporteze pierderi atunci cand dobanzile la care sterilizam noi piata vor fi putin sub dublul dobanzilor pe care le catsigam noi la fructificarea rezervelor internationale. Chiar daca acum plasam rezervele internationale la dobanzi in jur de 4%, iar trendul este de scadere, politica monetara poata sa aiba costuri mai mari sau mai mici. Obiectivul nostru este scaderea inflatiei, iar aceste costuri sunt asumate", a afirmat Isarescu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO