Bănci și Asigurări

BNR, lichiditati in valuta pentru nevoi neprevazute

21.02.2006, 20:08 18

BNR si-a reorientat plasamentele externe spre detinerile de valute convertibile in ultima parte a anului trecut, diminuandu-si in paralel portofoliul de obligatiuni.

Banca centrala detinea la sfarsitul anului trecut active externe in valoare de 71 mld. lei (aproximativ 19 mld. euro), in crestere cu aproape 38% comparativ cu decembrie 2004. Fata de noiembrie, activele externe au crescut in ultima luna a lui 2005 cu 1,6%.

Principalele plasamente care au inregistrat cresteri in decembrie au fost disponibilul la Banca Reglementelor Internationale (BRI), respectiv depozitele si disponibilul la alte banci straine (in cadrul componentei valute converitibile). Plasamentele facute de BNR la alte banci straine au ajuns in decembrie la 23,2 mld. lei (echivalentul a 6,3 mld. euro), cu 20% fata de luna anterioara. Comparativ cu sfarsitul lui 2004, soldul acestor plasamente este acum de trei ori mai mare. BNR mai avea disponibil la BRI de 4 mld. lei (1,1 mld. euro), in crestere semnificativa fata de luna precedenta.

Expansiunea detinerilor de valute convertibile a avut loc pe fondul scaderii plasamentelor in obligatiuni, in timp ce disponibilul la FMI si celelalte participatii externe au inregistrat fluctuatii reduse.

In decembrie, soldul titlurilor de valoare detinute de BNR a scazut cu 15%, pana la 33,9 mld. lei (9,2 mld. euro). Potrivit politicii de plasamente, banca centrala investeste in obligatiuni gevernamentale sau titluri emise de institutii cu rating foarte bun. Dupa aceasta scadere, soldul a coborat la cel mai scazut nivel din februarie trecut.

Ponderea detinuta de titlurile de valoare in totalul activelor externe a coborat astfel la 47%, in timp ce componenta valute convertibile a ajuns sa reprezinte aproape 33%.

BNR a preferat astfel anul trecut sa-si plaseze fondurile in instrumente cu o lichiditate mai buna, pregatindu-se pentru nevoi neprevazute. Pana acum banca centrala nu a fost insa nevoita sa vanda valuta pe piata valutara interna, in conditiile in care iesirile de capitaluri au fost mai mici decat intarile, permitand chiar achizitii insemnate de devize.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO