Bănci și Asigurări

BNR: Masa monetară în sens larg a crescut anul trecut cu 15,3%, la un sold de 487,4 miliarde lei în decembrie 2020. Numerarul aflat în circulaţie s-a majorat cu 18,9%, la 88 miliarde lei

BNR: Masa monetară în sens larg a crescut anul trecut...

Autor: Roxana Rosu

27.01.2021, 10:30 322

Masa monetară în sens larg (M3) a înregistrat la sfârşitul lunii decembrie 2020 un sold de 487,4 miliarde lei, în creştere cu 15,3% faţă de 2019 (13% în termeni reali), a anunţat BNR.

Din suma totală, activele externe nete s-au majorat cu 30%, la 236 miliarde lei, iar cele interne cu 4,2%, la 250 miliarde lei.

Activele externe nete reprezintă diferenţa dintre active şi pasive. Potrivit BNR, activele externe includ credite acordate nerezidenţilor; depozite plasate la nerezidenţi; titluri de natura datoriei deţinute (emise de nerezidenţi); acţiuni deţinute şi alte participaţii de capital la nerezidenţi;  aurul monetar, iar pasivele externe includ resursele atrase de la nerezidenţi: depozite; titluri de natura datoriei emise pe pieţele externe.

De asemenea, activele interne includ credite acordate rezidenţilor; titluri de natura datoriei deţinute (emise de rezidenţi); acţiuni deţinute şi alte participaţii de capital la rezidenţi. Pasivele interne (exceptând elementele componente ale masei monetare M3) includ resursele atrase de la rezidenţi: depozite cu durată iniţială mai mare de doi ani (inclusiv depozitele rambursabile după notificare la mai mult de trei luni); titluri de natura datoriei cu maturitate mai mare de doi ani emise pe piaţa internă; capital şi rezerve

Numerarul aflat în circulaţie s-a majorat cu 18,9% anul trecut, la 88 miliarde lei.

Depozitele overnight (conturi curente, depozite la vedere) se ridicau la finele lunii decembrie la 249 miliarde lei, cu 23% peste nvielul din 2019.

De asemenea, depozitele cu durata iniţială de până la doi ani inclusiv (sunt incluse şi depozitele rambursabile după notificare la cel mult trei luni inclusiv) au crescut cu 2,9%, la 149 miliarde lei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO