Bănci și Asigurări

BNR menţine din nou rata dobânzii de politică monetară la 2,5% pe an, în linie cu aşteptările majorităţii analiştilor

BNR menţine din nou rata dobânzii de politică...

Autor: Roxana Rosu

03.10.2018, 13:18 244

BNR a decis în şedinţa de astăzi a Consiliului de Administraţie să menţină rata dobânzii de politică monetară la 2,5% pe an şi nivelul ratei dobânzii pentru facilitatea de depozit la 1,5% pe an.

De asemenea, Banca Centrală a păstrat rata dobânzii aferente facilităţii de creditare la 3,50% pe an şi nivelurile actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor în lei şi în valută ale instituţiilor de credit.

Decizia luată astăzi de BNR este în linie cu aşteptările majorităţii analiştilor, având în vedere prognoza de scădere a inflaţiei în perioada următoare şi încetinirea creşterii economice. 

Următoarea şedinţă de politică monetară este programată în luna noiembrie.

BNR a iniţiat în acest an ciclul de înăsprire a politicii monetare majorând dobânda-cheie de trei ori. În prima şedinţă de politică monetară din 2018, din ianuarie, boardul BNR a reluat procesul de majorare a dobânzii-cheie, după o pauză de un deceniu, rata urcând de la 1,75% până la 2%. În februarie dobânda-cheie a fost majorată din nou, până la 2,25%, iar în luna mai a urmat o nouă creştere, până la 2,5%.

La şedinţele de politică monetară din lunile iulie şi august, boardul băncii centrale a decis să menţină dobânda-cheie la 2,5%.

Inflaţia a sărit în luna august, din nou, peste 5%, după ce dădea semne că intră pe o pantă descendentă. În august, preţurile de consum au crescut cu 5,1% comparativ cu august 2017, după ce în iulie inflaţia anuală scăzuse la 4,56% de la 5,41% în iunie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO