Bănci și Asigurări

BNR menţine dobânda-cheie la 1,75%

BNR menţine dobânda-cheie la 1,75%

Autor: Cristina Bellu

06.01.2017, 13:47 125

Consiliul de Administraţie al BNR a decis astăzi menţinerea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 1,75 la sută pe an, continuarea gestionării adecvate a lichidităţii din sistemul bancar şi păstrarea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii (RMO) pentru pasivele în lei şi în valută ale instituţiilor de credit.

Decizia băncii centrale era anticipată de majoritatea analiştilor.

Anul trecut, banca centrală a menţinut rata dobânzii-cheie la minimul istoric de 1,75% pe an, concomitent cu păstrarea la 8% a ratei rezervelor minime obligatorii (RMO) la lei, însă a diminuat rata rezervelor minime obligatorii la valută până la 10%.

Reducerea creditării în valută şi conso­li­da­rea nivelului adecvat al rezervelor valutare au determinat banca centrală să relaxeze po­li­ti­ca monetară în 2016, spre surprinderea ana­liş­tilor, pe palierul ratelor rezervelor mi­ni­me obli­gatorii la valută, care au fost ajus­ta­te de do­uă ori, de la 14% la 12% în ianuarie şi ulterior până la 10%, Banca Naţională dând băncilor înapoi, cumulat, aproximativ 1 mld. euro.

Prin reducerea RMO la valută, BNR le-a furnizat în 2016 băncilor fonduri cu care să plătească din datorii şi suficientă lichi­di­tate pentru a putea să dea credite în valută fă­ră să mai depindă de finanţările de la acţionari.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO