Bănci și Asigurări

BNR menţine dobânda la 5,25% şi ratele RMO, dar renunţă la "gestionarea fermă" a lichidităţii

BNR menţine dobânda la 5,25% şi ratele RMO, dar renunţă la "gestionarea fermă" a lichidităţii

Autor: Ovidiu Tempea

07.01.2013, 13:55 1282

Potrivit unui comunicat transmis de banca centrală, CA-ul BNR a decis menţinerea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 5,25% pe an, gestionarea adecvată a lichidităţii din sistemul bancar şi menţinerea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor în lei şi în valută ale instituţiilor de credit, care în prezent se ridică la 15% pentru moneda naţională şi 20% pentru valută.

"BNR va monitoriza atent evoluţiile interne şi ale mediului economic internaţional, astfel încât, prin utilizarea adecvată a instrumentelor de care dispune, să asigure realizarea şi menţinerea stabilităţii preţurilor pe termen mediu şi a stabilităţii financiare", se arată în comunicatul BNR.

Anul trecut, BNR a redus dobânda de politică monetară cu 0,75 puncte procentuale, până la minimul istoric de 5,25% pe an. La începutul lunii mai, BNR a oprit însă ciclul de reducere a ratei de politică monetară din cauza schimbărilor politice din România, care s-au suprapus pe intensificarea temerilor investitorilor cu privire la viitorul zonei euro.

Comunicatul detaliat va fi prezentat în cadrul briefingului de presă care va avea loc la ora 15:00.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO