Bănci și Asigurări

BNR menţine prognozele de inflaţie pentru 2012 şi 2013, dar riscurile inflaţioniste sunt în creştere

BNR menţine prognozele de inflaţie pentru 2012 şi 2013, dar riscurile inflaţioniste sunt în creştere

Autor: Ovidiu Tempea

06.08.2012, 12:34 351

"Cea mai mare parte a riscurilor, patru dintre acestea, sunt ca proiecţia de inflaţie să se abată în sus, şi doar un singur factor, dinamica preţurilor administrate este mai degrabă echilibrată (...) Reamintesc opiniei publice că BNR efectuează proiecţia de bază în funcţie de date certe, atunci când avem certitudini asupra unor elemente, când avem de exemplu în vedere că cursul euro va rămâne undeva şi este o depreciere de durată, sau impactul secetei este cert. Altminteri, până atunci, introducem aceste elemente în balanţa riscurilor. Asta ca să înţelegeţi ce urmează", a declarat guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, la prezentarea raportului trimestrial asupra inflaţiei.

Într-un comunicat transmis joia trecută, după şedinţa Consiliului de Administraţie, BNR arată că analiza indicatorilor macroeconomici relevă evoluţia inflaţiei în linie cu prognozele băncii centrale. În acelaşi timp, se remarcă o accentuare a riscurilor asimetrice la adresa perspectivei inflaţiei pe fondul unei conjuncturi externe adverse şi al tensiunilor politice interne.

După atingerea, în luna mai, a unui minim istoric de 1,79%, rata anuală a inflaţiei a crescut uşor, la nivelul de 2,04% în luna iunie, ca urmare a începerii manifestării unui efect statistic de bază, anticipat a produce efecte nefavorabile temporare cu precădere în trimestrul al treilea al anului 2012.

Rata anuală a inflaţiei de bază CORE2 ajustat s-a menţinut de asemenea în apropierea nivelului de 2% în condiţiile în care persistenţa deficitului de cerere agregată a atenuat efectele nefavorabile ale recentei deprecieri a monedei naţionale.

Rata inflaţiei de bază CORE 2 ajustat este calculată prin eliminarea din indicele preţurilor de consum a preţurilor administrate, a celor volatile şi a preţurilor tutunului şi băuturilor alcoolice.

Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a declarat, vineri, la Constanţa, că nu crede că preţurile la alimente vor creşte în perioada următoare pentru că, dacă acest lucru se va întâmpla, atunci consumul va încetini, iar comercianţii nu vor dori "să rămână cu marfa pe rafturi".

"Mă tot întrebaţi de o lună de zile dacă vom avea scumpiri şi v-am spus de fiecare dată, scumpirile sunt generate de piaţă, de cerere şi de ofertă. Sigur dacă vă uitaţi la preţurile de pe piaţa internaţională, de pe piaţa internă poate s-ar justifica scumpirile, dar eu nu cred în scumpiri pentru că şi cei care vând pe piaţa românescă se uită la puterea de cumpărare, o scumpire ar face ca tot ce înseamnă consum în momentul de faţă să încetinească. În momentul de faţă oamenii nu-şi permit scumpiri şi atunci probabil că cei care comercializează se gândesc în primul rând dacă vor să vândă marfa respectivă sau vor să rămână cu ea pe rafturi", a declarat ministrul Agriculturii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO