Bănci și Asigurări

BNR: Nu pregătim măsuri pentru restricţionarea creditelor pentru populaţie, dar vom interveni dacă vedem riscuri semnificative

BNR: Nu pregătim măsuri pentru restricţionarea...

Autor: Claudia Medrega, Liviu Popescu

24.09.2015, 00:06 592
Creşterea prea rapidă a creditului pentru populaţie poate crea probleme importante dacă nu este urmărită cu atenţie, spune BNR.
 
BNR monitorizează evoluţiile din piaţa creditului în vederea identificării posibilelor acumulări excesive de riscuri, dar monitorizarea nu presupune în această etapă introducerea de măsuri noi, însă dacă vor fi constatate riscuri semnificative, se va avea în vedere implementarea unor astfel de măsuri, spune Banca Naţională.
 
„Banca Naţională a României apreciază ca pozitivă reluarea creditării, dar, în acelaşi timp, consideră că o creştere prea rapidă a creditului acordat populaţiei, chiar şi sub forma de credit ipotecar în lei, poate crea probleme importante dacă nu este urmărit cu atenţie“, a menţionat Banca Naţională la o întrebare adresată de ZF. Ritmul de creştere al creditelor pentru populaţie în lei a accelerat, făcând în primele opt luni din acest an un salt de peste 27%, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, în condiţiile scăderii costurilor de finanţare la minime istorice. Creditele în valută pentru populaţie continuă să rămână în teritoriul negativ. Anul trecut creditele în lei pentru populaţie au crescut cu 17,4%, iar în 2013 avansul a fost de 0,7%, după patru ani consecutivi în care împrumturile de acest tip au fost în teritoriul negativ. În anii de boom, creditarea în lei pentru persoane fizice a ajuns şi la ritmuri de creştere de 80-90%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO