Bănci și Asigurări

BNR a oprit ciclul de înăsprire a politicii monetare, păstrând rata la 7%. Perspectiva „descreşterii semnificativ mai alerte“ a inflaţiei anuale şi scăderea la o cifră din T3, în timp ce economia „încetineşte progresiv“, ca şi creditarea, determină BNR să menţină dobânda

BNR a oprit ciclul de înăsprire a politicii monetare,...

Autor: Claudia Medrega

12.02.2023, 14:15 521

BNR prognoza în noiembrie o inflaţie de 11,2% pentru 2023 Scăderea inflaţiei în 2023 ar veni după ce în decembrie 2022 rata anuală a inflaţiei a scăzut uşor la 16,4%, de la 16,8% în noiembrie, rămânând marginal deasupra nivelului prognozat, în principal ca efect al ieftinirii combustibililor, pe fondul descreşterii cotaţiei petrolului şi al aprecierii leului în raport cu dolarul SUA.

Perspectiva „descreşterii semnificativ mai alerte a ratei anuale a inflaţiei“ decât s-a anticipat anterior, îndeosebi din trimestrul al treilea (T3) din 2023 şi până la mijlocul anului 2024, în condiţiile prelungirii schemelor de plafonare şi compensare a preţurilor la energie şi coborârea inflaţiei la o cifră încă din T3/2023 - în devans cu aproape trei trimestre faţă de prognoza precedentă, alături de „încetinirea progresivă“ a creşterii economiei în T4/2022 şi T1/2023, din cauza prelungirii războiului din Ucraina şi a extinderii sancţiunilor asociate, au determinat BNR să menţină dobânda-cheie la 7% la cea de-a doua şedinţă de politică monetară din 2023.

Cei mai mulţi analişti se aşteptau la oprirea ciclului de înăsprire a politicii monetare după ce la prima întrunire a boardului BNR din acest an, din ianuarie, rata-cheie a fost majorată până la 7% după cele opt creşteri operate în 2022. În ianuarie, BNR încetinise ritmul majorărilor, crescând dobânda-cheie cu doar 0,25 puncte procentuale (pp), de la 6,75% până la 7%, şi a renunţat şi la „controlul ferm asupra lichidităţii de pe piaţa monetară“.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO