Bănci și Asigurări

BNR: Ponderea expunerilor băncilor româneşti la riscul de credit faţă de sectorul public a ajuns în 2022 la aproape 36% fiind „ridicată“ şi „în creştere semnificativă de la declanşarea pandemiei“

BNR: Ponderea expunerilor băncilor româneşti la riscul...

Autor: Claudia Medrega

24.02.2023, 00:07 300

Creşterea a fost influenţată atât de sporirea expunerii directe, cât şi de implicarea autorităţilor publice în sprijinirea celorlalte sectoare instituţionale prin garantarea unor programe de creditare „Există anumite preocupări cu privire la concentrarea faţă de administraţia centrală, precum şi asupra capacităţii instituţiilor de credit de a susţine în continuare finanţarea sectorului guvernamental şi, implicit, consolidarea acestei legături, într-o perioadă caracterizată de incertitudini puternice şi de necesitatea adresării vulnerabilităţilor structurale de la nivelul bugetului public“, atenţionează BNR.

Ponderea expunerilor totale ale băncilor persoane juridice române la riscul de credit faţă de administraţia centrală a ajuns după primele 9 luni din 2022 până la aproape 36% (35,7% în septembrie 2022) fiind „ridicată“ şi „în creştere semnificativă de la declanşarea pandemiei“, potrivit evaluărilor BNR.

Comparativ, în 2018, ponderea expunerilor băncilor la riscul de credit faţă de sectorul public era de 29,4%, mai mic cu 6,3 puncte procentale faţă de nivelul din 2022.

În ultimii 5 ani, cel mai ridicat nivel al expunerii băncilor la riscul de credit faţă de sectorul public a fost înregistrat în 2021, când urcase chiar spre 40% (39,2%).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO