Bănci și Asigurări

BNR: Populatia trebuie sa aiba din nou depozite mai mari decat creditele luate

BNR: Populatia trebuie sa aiba din nou depozite mai mari decat creditele luate
12.10.2009, 00:00 68

Bancile trebuie sa incurajeze in continuare economisireapopulatiei pentru ca in viitor aceasta sa ajunga sa detina un rolulde creditor net al sectorului bancar, care va beneficia astfel demai multa stabilitate, considera Florian Neagu, seful serviciuluiRiscuri Macroprudentiale din cadrul BNR.

"Populatia trebuie sa aiba un rol consistent de creditor net insectorul bancar, dar in acest moment are o pozitie de debitor net,iar cresterea economisirii la banci din ultimul an a aparut inspecial pe un fond de precautie", noteaza Neagu.

Raportul dintre creditele acordate si depozitele atrase de bancide la populatie era de 105,5%, fiind in scadere pentru a noua lunaconsecutiva, arata cele mai recente date ale BNR din luna august.Depozitele constituite de populatie insumau la sfarsitul luniiaugust 94,4 miliarde de lei (22,4 mld. euro), in crestere cuaproape 20% fata de nivelul consemnat in perioada similara a anuluitrecut.

Cresterea economiilor populatiei a venit pe fondulincertitudinii ridicate vizavi de evolutia veniturilor disponibile,dar si in conditiile in care bancile au majorat agresiv dobanzilela depozite in ultima parte a anului trecut si in primele luni din2009 pentru a atrage fonduri care sa compenseze lichiditateascazuta de pe piata interbancara si taierea finantarii externe.

Neagu apreciaza ca in perioada imediat urmatoare economiilepopulatiei isi vor pastra structura conservatoare din prezent caurmare a cresterii semnificative a riscurilor din bilantulpopulatiei, scaderii averii nete si majorarii temerilor privindsomajul si se vor diversifica din ce in ce mai mult.

"Pe termen scurt economisirea populatiei va fi maiconservatoare, dar pe termen lung vom asista la o diversificareodata cu majorarea cheltuielilor cu asistenta medicala,imbatranirea populatiei si cresterea veniturilor acesteia", spunereprezentantul BNR.

"Pentru ca in viitor riscurile implicate de plasamentele deeconomisire se vor majora, este necesara o crestere a gradului deeducatie financiara a populatiei", a mentionat el.

O cincime din banii populatiei, in depozite peste100.000 de euro

O cincime din valoarea economiilor pastrate de populatie labanci era concentrata la sfarsitul anului trecut in depozite maimari de 100.000 de euro, desi numarul acestora nu depasea 0,1% dintotal. In acelasi timp, depozitele mici - sub 5.000 de euro -reprezinta 95% din numarul total al depozitelor constituite depopulatie, dar doar un sfert din valoarea totala.

In cazul economiilor companiilor dezechilibrul este chiar maimare, in conditiile in care depozitele peste 100.000 de euroinsumeaza doar 1,8% din numarul total si 83% din valoarea totala."Depozitele bancare ale companiilor nu se afla la un nivelconfortabil, iar pe termen scurt, cel mai probabil, aceastasituatie se va mentine", apreciaza Neagu. Raportul dintre creditelesi depozitele companiilor era in august de 170%, in conditiile incare economiile tinute de acestea la banci depaseau cu putin 56 demiliarde de lei (13 mld. euro).

In acelasi timp, Neagu spune ca un rol important, desi indirect,in stimularea economisirii il are Fondul de Garantare a DepozitelorBancare (FGDB). Printre masurile pe care acesta le-ar putea adoptase numara si majorarea pragului de garantare a depozitelor. Inacest moment plafonul de garantare a depozitelor bancare este de50.000 de euro pentru persoanele fizice si 20.000 de euro pentrucompanii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO