Bănci și Asigurări

BNR: Principalul risc pentru România în acest moment este încrederea investitorilor în pieţele emergente. Cadrul legislativ incert (Legea dării în plată) nu mai prezintă un risc sistemic sever

BNR: Principalul risc pentru România în acest moment...

Autor: Claudia Medrega

14.12.2016, 00:07 968

Riscul privind cadrul legislativ incert în domeniul financiar-bancar intern a scăzut ca intensitate faţă de precedentul raport de stabilitate financiară, ca urmare a eşalonării impactului asupra sistemului bancar în urma deciziei Curţii Constituţionale privind legea dării în plată a imobilelor, iar acum principalul risc este de natură externă şi ţine de deteriorarea rapidă a încrederii investitorilor în economiile emergente, potrivit lui Liviu Voinea, viceguvernator al BNR.

În raportul din primăvară privind stabilitatea financiară, BNR cataloga cadrul legislativ incert şi imprevizibil în domeniul financiar-bancar cu „risc sistemic sever“, iar în raportul lansat ieri riscul în cazul legislaţiei bancare este în scădere, însă rămâne ridicat, atât legea privind darea în plată a imobilelor, cât şi legea privind conversia creditelor în franci elveţieni la cursul istoric fiind contestate la Curtea Constituţională.

Până în septembrie un număr de 25 de bănci au primit 5.366 de notificări privind darea în plată a imobilelor pentru credite care totalizează 1,56 mld. lei.

Creditele date în plată sunt covârşitor denominate în valută (peste 93%) şi distribuite relativ echilibrat între euro şi franci elveţieni, conform datelor BNR.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO