Bănci și Asigurări

BNR prognozează acum o inflaţie de 7% la sfârşitul anului 2023, revizuită mult în scădere faţă de 11,2% anterior. Pentru 2024 prognoza privind inflaţia scade la 4,2%

BNR prognozează acum o inflaţie de 7% la sfârşitul...

Autor: Claudia Medrega

15.02.2023, 13:14 1547

BNR a revizuit în scădere puternică prognoza privind rata anuală a inflaţiei la sfârşitul anului 2023, de la 11,2% până la 7%, iar pentru 2024 noua prognoză indică o inflaţie anuală de 4,2%.

“Datele sunt bazate pe informaţiile din prezent şi cu politicile care ştim că vor fi urmate, nu sunt nerealiste. Însă, au un anumit grad de risc. Nu ştim ce se va întâmpla cu războiul de la graniţă, nu ştim ce se va întâmpla cu preţurile produselor de bază. Este o progoză foarte temperată. Nu ne-am aventurat să spunem:  doborâm inflaţia. Suntem extrem de temperaţi”, a declarat Mugur Isărescu, guvernatorul BNR la prezentarea raportului trimestrial asupra inflaţiei.

O inflaţie de 4,2% în 2024 este în afara ţintei, a spus guvernatorul BNR, dar este “rezonabilă” dacă ne uităm la contextul geopolitic. “Avem multe componente pe care nu le stăpânim noi ca bancă centrală. Eu cred că trebuie să ne vedem şi lungul nasului să vedem ce putem face bine, nu rău”.

Guvernatorul BNR a susţinut că printr-o înăsprire mai pternică a politicii monetare se poate ajunge la o recesiune de proporţii, care poate să dea peste cap întreaga economie. “Trebie să fim realişti, să  vedem ce poate să facă BNR”.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO