• Leu / EUR4.9423
  • Leu / GBP5.8196
  • Leu / USD4.6194
Bănci și Asigurări

BNR, reacţie extrem de dură la adresa senatorului ALDE Daniel Zamfir şi a avocatului Gheorghe Piperea, în scandalul ROBOR: Cei doi întreţin artificial o stare de confuzie

BNR, reacţie extrem de dură la adresa senatorului ALDE Daniel Zamfir şi a avocatului Gheorghe Piperea, în scandalul ROBOR: Cei doi întreţin artificial  o stare de confuzie

Autor: Roxana Rosu

22.01.2019, 16:39 4085

BNR a reacţionat public extrem de dur la adresa senatorului ALDE Daniel Zamfir şi a avocatului Gheorghe Piperea în scandalul ROBOR, susţinând astăzi, prin vocea purtătorului său de cuvânt, Dan Suciu, că cei doi întreţin artificial  o stare de confuzie.

Dacă domnul senator Daniel Zamfir crede că nivelul ROBOR de 3% este împovărător (deşi este la mai bine de jumătate din nivelul la care era când a fost ales ca reper), poate propune o altă referinţă, cu toate consecinţele de rigoare”, a declarat  Dan Suciu într-un comunicat.

Duminică, într-o conferinţă de presă, senatorul ALDE Daniel Zamfir acuză băncilă că manipuleză ROBOR-ul, indicatorul de referinţă cel mai folosit în contractele de credit, şi că BNR ştie de acest lucru şi nu face nimic. El a solicitat BNR ca nivelul ROBOR să fie calculat pe baza tranzacţiilor efective realizate de bănci, şi nu pe baza cotaţiilor furnizate de acestea la ora 11.

”Domnul senator Daniel Zamfir şi domnul avocat Gheorghe Piperea au început din data de 13 ianuarie un atac la reputaţia Băncii Naţionale a României prin proferarea unor acuzaţii fără fundament, bazate pe neadevăruri şi neînţelegeri grave legate de implicarea BNR în pieţele financiare interbancare”, a spus Dan Suciu în replică.

El a spus că piaţa financiară interbancară (monetară, valutară), înfiinţată în 1995, este un canal esenţial prin care se transmite politica monetară, atributul exclusiv al BNR, consacrat prin lege, şi nu există nicio justificare raţională  pentru a anula sau schimba regulamentul de funcţionare a pieţei, regulament care respectă toate standardele internaţionale.

Purtătorul de cuvânt al BNR a explicată că prin stabilirea ratei dobânzii de politică monetară, Banca Centrală defineşte şi culoarul de variaţie a dobânzilor pe piaţa interbancară, pentru asigurarea stabilităţii preţurilor pe termen mediu. Ratele dobânzilor interbancare îndeplinesc, în consecinţă, un rol vital în configurarea politicii monetare.

Indicii de referinţă ROBOR (iniţial numiţi BUBOR la înfiinţarea pieţei) au fost stabiliţi pentru transparentizarea şi definirea tendinţelor şi a eficienţei politicii monetare, precum şi a corelaţiilor vitale cu piaţa valutară.

Cele 8 referinţe din această piaţă (overnight, o zi, o săptămână, o lună, trei luni, şase luni, nouă luni, 12 luni) sunt calculate într-o platformă independentă pe baza cotaţiilor afişate de către băncile comerciale la scadenţele respective.

BNR monitorizează respectarea regulilor de funcţionare a pieţei. ”Nu există nicio justificare raţională de a răspunde afirmativ solicitării domnului senator Daniel Zamfir pentru a anula sau schimba regulamentul de funcţionare a pieţei, regulament care respectă toate standardele internaţionale, după cum confirmă Asociaţia Pieţelor Financiare. Această piaţă interbancară a contribuit, la rândul său, la obţinerea statutului de economie de piaţă funcţională, condiţie obligatorie pentru aderarea României la Uniunea Europeană”,  a mai spus Dan Suciu.

În continuare, purtătorul de cuvânt al BNR a precizat că senatorul Daniel Zamfir se adresează greşit Băncii Naţionale a României atunci când încearcă să pună în discuţie aşa-zisele probleme în loc să se adreseze direct celor care operează pe piaţă.

Referinţa ROBOR a fost preluată ca parte explicită şi transparentă în structura ratelor la credite în 2010 şi a fost aleasă scadenţa la 3 luni (care atunci era de 6,84%), pentru că a fost considerată relevantă ca urmare a volatilităţii relativ reduse, a valorii de semnal şi pentru a oferi suficientă predictibilitate în relaţia dintre bănci şi debitori. ”Decizia alegerii acestei referinţe nu a aparţinut BNR. Dacă domnul senator Daniel Zamfir crede că nivelul ROBOR de 3% este împovărător (deşi este la mai bine de jumătate din nivelul la care era când a fost ales ca reper), poate propune o altă referinţă, cu toate consecinţele de rigoare”.

Totodată, Dan Suciu a subliniat că cifra invocată de Daniel Zamfir, cea a tranzacţiilor din 17 ianuarie 2019 (de 1,56%), nu reprezintă decât media tranzacţiilor ROBID - ROBOR pe termen scurt, pentru o zi cu o lichiditate mare, dar care nu caracterizează tranzacţiile pe durată mai lungă de timp (cum e ROBOR la 3 luni), în zilele cu lichiditate mică.

”De exemplu, pentru ziua de ieri, 21 ianuarie a.c., această cifră este 2,39%, ceea ce subliniază încă o dată volatilitatea indicilor ROBOR pe termen scurt. Aceasta nu înseamnă că se anticipează o prognoză într-un sens sau altul, variaţiile de lichiditate fiind determinate pe termen scurt de operaţiunile Ministerului de Finanţe (încasări de taxe şi impozite sau plăţi de salarii şi pensii), după cum guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a explicat de nenumărate ori.”.

Potrivit purtătorului de cuvânt, orice dialog, orice proces de comunicare trebuie să pornească de la probleme reale şi trebuie să se bazeze pe înţelegerea corectă şi onestă a situaţiei.

”Din păcate, asistăm la acelaşi atac dezlănţuit cu acuze extrem de grave, fără probe, proferate în public din partea domnului senator Daniel Zamfir şi a avocatului Gheorghe Piperea, care, potrivit domnului Zamfir, este autorul tuturor iniţiativelor legislative promovate de acesta în Parlament. Un dialog real este binevenit atunci când cei implicaţi pot contribui cu clarificări, dar nu şi atunci când este deturnat pentru a întreţine artificial o stare de confuzie”.

Daniel Zamfir, care până anul trecut a fost la PNL, fiind dat afară din acest partid din cauza iniţiativelor legislative împotriva băncilor, este unul dintre cei mai mari critici la adresa BNR şi a băncilor.

La iniţiativa lui şi a avocatului Gheor­ghe Piperea au apărut legile privind darea în plată, schimbarea statutului BNR, creanţele să nu mai fie titlu exe­cutoriu, plafonarea dobânzilor la creditele ipotecare şi de consum sau imposibilitatea de vânzare a pachetelor de credite neperformante fără ca discountul de vânzare să fie oferit înainte debitorului.

AFACERI DE LA ZERO
Principalele valute BNR - astăzi, 13:15
EUR
USD
GBP
CHF
Azi: 4.9423
Diferență: 0,0121
Ieri: 4.9417
Azi: 4.6194
Diferență: -0,2031
Ieri: 4.6288
Azi: 5.8196
Diferență: 0,5008
Ieri: 5.7906
Azi: 4.8107
Diferență: 0,1082
Ieri: 4.8055