Bănci și Asigurări

BNR: Reducerea ratelor minime în valută a dus la scăderea rezervelor valutare cu 500 de milioane de euro

BNR: Reducerea ratelor minime în valută a dus la...

Autor: Liviu Popescu

02.02.2016, 00:03 177

Rezervele valutare ale BNR au încheiat luna ianuarie la 31,7 miliarde de euro (echiva­len­tul a 144 mld. lei), în scădere cu 560 mi­lioane de euro faţă de luna precedentă.

În cursul lunii ianuarie au avut loc ieşiri de 1,6 mld. euro, respectiv impactul intrării în vi­goa­re a deciziei de reducere a ratei rezervelor mi­nime obligatorii aplicabile pasivelor în valută de la 14% la 12% începând cu perioada de aplicare 24 ianuarie-23 februarie. Totodată, la ieşiri a contribuit şi modificarea rezervelor mi­nime în valută constituite de instituţiile de credit, plăţi de rate şi dobânzi în contul datoriei publice denominate în valută.

„La capitolul plăţi de rate şi dobânzi în contul datoriei publice denominate în valută se regăseşte ultima rambursare de capital din împru­mutul de la Fondul Monetar Interna­ţional pentru care Banca Naţională a Româ­niei a plătit circa 122 milioane echivalent euro“, menţionează BNR.

Pe parcursul primei luni din 2015 au avut loc intrări de aproximativ 1,1 mld. euro, respectiv modificarea rezervelor minime în va­lută constituite de instituţiile de credit, ali­men­tarea contului Ministerului Finanţelor Publice, alimentarea contului Comisiei Europene.

Plăţile scadente în luna februarie 2016 în contul datoriei publice denominate în valută, directe sau garantate de Ministerul Finanţelor Publice, însumează circa 1,8 mld. euro.

BNR nu finanţează direct datoria publică, dar administrează conturile în valută ale statului.

Rezerv de aur a BNR a stagnat la 103,7 tone de aur, în timp ce valoarea acesteia s-a ridicat la 3,4 mld. euro, în creştere faţă de luna precedentă pe fondul cotaţiei pozitive a aurului. Spre comparaţie, în decembrie anul trecut valoarea rezervelor de aur s-a ridicat la aproximativ 3,2 mld. euro. În ianuarie 2015, aceata era de 3,7 mld. euro.

Rezerva internaţională (valute plus aur) la 31 ianuarie 2016 era de 35 mld. euro, faţă de un nivel de 35,5 mld. euro la finele lunii decembrie din 2015.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO