Bănci și Asigurări

BNR s-a hotărât: din 2012 toate băncile publică rezultate după IFRS

03.08.2010, 23:06 134

De la 1 ianuarie 2012 toate băncile din România vor raportarezultatele financiare periodice după standardele internaţionaleIFRS, evidenţele contabile ţinute după standardele locale - RAS -urmând a fi eliminate, potrivit unui ordin al BNR.

În sfârşit vor dispărea astfel dublele interpretări legate desituaţiile financiare ale băncilor care publică cifre conforme custandardele internaţionale aplicate de băncile-mamă şi în acelaşitimp raportează la BNR rezultate pe baza contabilităţii locale,care în ultimul an au ajuns să facă diferenţa între profit şipierdere.

De asemenea, banca de stat CEC Bank şi cele trei bănci listatela bursă - BRD, Banca Transilvania şi Banca Carpatica - nu vor maifi dezavantajate de obligaţia de a raporta rezultatele trimestrialedupă standardele locale mult mai severe în privinţa cerinţelor deprovizionare şi care conduc astfel la înregistrarea unor profiturimai mici decât în cazul IFRS. Practic, performanţele financiarerealizate de trei bănci din top 10 după active - BRD, BancaTransilvania şi CEC Bank - nu pot fi comparate direct cu cele alecompetitorilor care - în majoritatea cazurilor - publică doar cifredupă IFRS. Excepţie au început să facă în ultimul an UniCreditŢiriac Bank şi apoi Raiffeisen Bank - care şi-au publicat profitulnet în ambele variante, în condiţiile în care cifrele nu diferăsubstanţial la cele două bănci, ca urmare a unor politici strictede provizionare.

Din 2012, toate băncile vor publica situaţii financiare anualeîn conformitate cu IFRS, în lei şi în româneşte. Nu vor fi supuseacestei obligaţii sucursalele din România ale băncilor înregistrateîn alte ţări europene. De asemenea, până la sfârşitul acestui anbăncile trebuie să transmită la BNR planurile de măsuri pentruimplementarea IFRS. Băncile străine lucrează de ani de zile şi custandardele internaţionale, în condiţiile în care acţionarii le cerraportări conforme cu practicile din fiecare grup.

Discutată de mai multe ori în ultimii ani, trecerea la IFRS s-aîmpotmolit de fiecare dată în tot felul de discuţii, MinisterulFinanţelor şi BNR pasându-şi responsabilitatea.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO