• Leu / EUR4.7204
  • Leu / GBP5.2539
  • Leu / USD4.2231
Bănci și Asigurări

BNR scrie Guvernului: Taxa pe activele financiare va contribui la scăderea gradului de intermediere financiară şi la creşterea datoriei externe

BNR scrie Guvernului: Taxa pe activele financiare va contribui la scăderea gradului de intermediere financiară şi la creşterea datoriei externe

Autor: Răzvan Botea

4 ian 2019 3196

Banca Naţională a României a trimis o scrisoare către Guvern, la sfârşitul anului trecut, prin care apreciază că taxa pe activele financiare ale băncilor va contribui la scăderea gradului de intermediere financiară pentru că băncile vor frâna creditarea sectorului privat.

De asemenea, BNR mai spune că există riscul ca o parte şi mai mare din activitatea de creditare să se realizeze prin entităţi nerezidente, pentru a nu majora activele locale, iar aceasta va duce la creşterea datoriei externe private a ţării.

„În condiţiile în care România se caracterizează deja prin cel mai scăzut grad de intermediere financiară, măsura poate contribui la accentuarea ecartului negativ faţă de celelalte state europene. Mai există suplimentar riscul ca o parte şi mai mare din activitatea de creditare să se realizeze direct prin entităţi nerezidente, ceea ce ar contribui şi la majorarea datoriei externe private a ţării, vulnerabilizând România în cazul unor evoluţii nefavorabile”, se arată în scrisoare.

Ordonanţa de urgenţă 114/2018, care prevede introducerea unor taxe începând cu anul 2019 în mai multe sectoare de activitate, a fost publicată sâmbătă, 29 decembrie 2018, în Monitorul Oficial. Aceasta prevede, printre altele, şi o taxă procent din activele financiare ale băncilor când nivelul ROBOR este peste pragul de referinţă de 2%.

BNR mai subliniază în scrisoare faptul că, într-o situaţia de criză, ratele de dobândă au tendinţa de creştere, dând exemplul anilor de după criza financiară din 2008, când indicele ROBOR s-a menţinut peste nivelul care nu generează obligaţii fiscale. De asemenea, banca centrală mai punctează faptul că tendinţa ratelor de dobândă este în creştere, ca urmare a politicii monetare a SUA.

Măsura este o frână a iniţiativelor destinate creşterii volumului de credite acordate sectorului privat.

„Nivelul indicilor de referinţă ROBOR sunt o reflecţie a politicii monetare a BNR, reglementarea acestora fiind de competenţa exclusivă a băncii centrale (...)  Instaurarea unei taxe aplicate asupra unei baze formată din totalul activelor financiare este o modalitate de frânare a iniţiativelor destinate creşterii sustenabile a volumului de credite acordate sectorului privat”, se arată în concluzia scrisorii.

BNR a confirmat existenţa scrisorii.

 

Principalele valute BNR - luni, 13:15
EUR
USD
GBP
CHF
Azi: 4.7204
Diferență: -0,2978
Ieri: 4.7231
Azi: 4.2231
Diferență: 0,0711
Ieri: 4.2103
Azi: 5.2539
Diferență: 0,3399
Ieri: 5.2496
Azi: 4.2880
Diferență: 0,5086
Ieri: 4.2861