Bănci și Asigurări

BNR scrie Guvernului: Taxa pe activele financiare va contribui la scăderea gradului de intermediere financiară şi la creşterea datoriei externe

BNR scrie Guvernului: Taxa pe activele financiare va...

Autor: Răzvan Botea

04.01.2019, 16:51 3224

Banca Naţională a României a trimis o scrisoare către Guvern, la sfârşitul anului trecut, prin care apreciază că taxa pe activele financiare ale băncilor va contribui la scăderea gradului de intermediere financiară pentru că băncile vor frâna creditarea sectorului privat.

De asemenea, BNR mai spune că există riscul ca o parte şi mai mare din activitatea de creditare să se realizeze prin entităţi nerezidente, pentru a nu majora activele locale, iar aceasta va duce la creşterea datoriei externe private a ţării.

„În condiţiile în care România se caracterizează deja prin cel mai scăzut grad de intermediere financiară, măsura poate contribui la accentuarea ecartului negativ faţă de celelalte state europene. Mai există suplimentar riscul ca o parte şi mai mare din activitatea de creditare să se realizeze direct prin entităţi nerezidente, ceea ce ar contribui şi la majorarea datoriei externe private a ţării, vulnerabilizând România în cazul unor evoluţii nefavorabile”, se arată în scrisoare.

Ordonanţa de urgenţă 114/2018, care prevede introducerea unor taxe începând cu anul 2019 în mai multe sectoare de activitate, a fost publicată sâmbătă, 29 decembrie 2018, în Monitorul Oficial. Aceasta prevede, printre altele, şi o taxă procent din activele financiare ale băncilor când nivelul ROBOR este peste pragul de referinţă de 2%.

BNR mai subliniază în scrisoare faptul că, într-o situaţia de criză, ratele de dobândă au tendinţa de creştere, dând exemplul anilor de după criza financiară din 2008, când indicele ROBOR s-a menţinut peste nivelul care nu generează obligaţii fiscale. De asemenea, banca centrală mai punctează faptul că tendinţa ratelor de dobândă este în creştere, ca urmare a politicii monetare a SUA.

Măsura este o frână a iniţiativelor destinate creşterii volumului de credite acordate sectorului privat.

„Nivelul indicilor de referinţă ROBOR sunt o reflecţie a politicii monetare a BNR, reglementarea acestora fiind de competenţa exclusivă a băncii centrale (...)  Instaurarea unei taxe aplicate asupra unei baze formată din totalul activelor financiare este o modalitate de frânare a iniţiativelor destinate creşterii sustenabile a volumului de credite acordate sectorului privat”, se arată în concluzia scrisorii.

BNR a confirmat existenţa scrisorii.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO